Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja krompira
  • 31.07.2015. 17:00

"Kap po kap" u krompiru na planinskom području

Na Danima polja krompira predstavljena je sjemenska proizvodnja, a prisutni su mogli vidjeti i proizvodni sortiment, ogledne parcele i skladišne objekte sa opremom za smještaj, doradu i pakovanje sjemenskog krompira.

  • 776
  • 8
  • 0

U Borikama su već tradicionalno održani Dani krompira kojima su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Udruženje proizvođača sjemenskog krompira Solanun produkt Rogatica i Agromont iz Rogatice organizovalo je tradicionalnu manifestaciju Dani polja krompira, u okviru koje se predstavila sjemenska proizvodnja na boričkom platou. Prisutni su imali priliku da vide proizvodni sortiment, ogledne parcele i skladišne objekte sa opremom za smještaj, doradu i pakovanje sjemenskog krompira.

Uspješna proizvodnja sjemena već 15 godina

Udruženje proizvođača sjemenskog krompira Solanum produkt i proizvodno preduzeće Agromont u Borikama, na području opštine Rogatica, posluju kao jedna cjelina i uspješno se bave proizvodnjom sjemena krompira već 15 godina. Za to vrijeme savladane su brojne teškoće koje prate poljoprivrednu proizvodnju, počev od nepovoljnih vremenskih prilika (suša, mraz, olujne kiše) do problema sa plasmanom na neuređenom tržištu uz nelojalnu konkurenciju.

Ključno je bilo opredjeljenje stručnog rukovodstva u proizvodnji zdravog sjemenskog materijala. U prodaji se ne smije pojaviti ništa što ne odgovara standardima kvaliteta. Na taj način sticano je povjerenje kupaca i to je razlog što je od početne proizvodnje na 14 hektara, uz izgradnju savremeno opremljenog skladišta u Brankovićima, kapaciteta 400 tona, danas već napravljen veliki korak naprijed, proizvodne površine povećane dva puta, a izgrađeno je još jedno skladište za 300 tona u Šetićima. Plasman sjemena je unaprijed obezbjeđen od strane stalnih kupaca.

Kap po kap - prvi put u krompiru na planinskom području

Na manifestaciji je, pored proizvodnih parcela pod sjemenskim krompirom, na oglednoj površini od jednog hektara prikazano funkcionisanje sistema navodnjavanja kap po kap, što se prvi put pokušava primijeniti u proizvodnji krompira na planinskom području. Sušne godine uzimaju sve veći dio potencijalnog prinosa i rentabilnost proizvodnje je neizvjesna, a vode iz manjih izvora i potoka mogu se na ovaj način iskoristiti i postići visok prinos i kvalitet. Proizvođači u Borikama vjeruju da će u tome uspjeti.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Dani polja krompira Borike Proizvodnja sjemena Ogledne parcele Proizvodni sortiment Rogatice Solanum produkt Agromont Nelojalna konkurencija Kupci Plasman Kap po kap

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁