Uzgajivači krompira u regiji Lower Saxony u Njemačkoj nakon teškog razdoblja vegetacije, s puno kiše, sada se bore s vrućinom i sušom.
Uzgajivači u regiji Lower Saxony u Njemačkoj, započeli su s vađenjem krompira očekujući prosječan urod. No nakon teškog razdoblja vegetacije, s puno kiše, sada se bore s vrućinom i sušom.
"Zbog toplog vremena, krompiri su pretopli da bi se odmah skladištili", kaže Thorsten Riggert iz Landvolka u Lower Saxonyju. Kvaliteta je ipak dobra, a očekivani urod je prosječan baš kao i protekla žetva žitarica, piše freshplaza.
Inače, površina od 102.400 hektara na kojoj se uzgaja krompir smanjila se u odnosu na proteklu godinu. U 2015. pod krompirom je bilo 105.900 hektara. Isti je slučaj u različitim dijelovima države bez obzira radi li se o konzumnom krompiru ili krompiru namijenjenom preradi. Tako da se u cijeloj Njemačkoj broj hektara pod krompirom smanjio za 0,6% i iznosi 235.500 hektara.
K tome, uzgajivači su tijekom sušnog razdoblja u proteklih nekoliko tjedana morali navodnjavati nasade što je znatno povećalo troškove proizvodnje.
Uzgajivači organskog krompira, pak, moraju se suočiti sa znatno manjim očekivanjima nego li je to bilo na početku sadnje. Kišno ljeto i bolest medljika ostavila je traga na nasadima koji su oslabljeni dočekali vruće ljeto.
Kompanija Agrarmarkt Informations-Gesellschaft iz Bonna u danoj situaciji vidi ekonomske mogućnosti u industriji prerade krompira, točnije za proizvođače pommes fritesa, čipsa, krompirovih pahuljica ili salate od krompira. Oni se, zbog vremena, moraju suočiti s manjkom glavnog sastojka pa su naručili veće količine krompira nego li su prvotno dogovarali. Posebno kompanije iz Belgije i Sjeverne Francuske.
Foto: Alena Rais
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica