Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Najslađe su nakon mraza
Kalete je novo povrće koje je stvorila britanska sjemenska kompanija Tozer Seed. Kreirano je tradicionalnim metodama ukrštanja i predstavlja križanca između kovrdžavog kelja i prokulice. Pošto obje roditeljske vrste pripadaju porodici kupusnjača, to je bilo lako moguće. Razvijano je 15 godina i naziv je registrovan.
Pažljivim odabirom stvorena je biljka koja ima centralnu debelu stabljiku, visoku do 90 cm, na kojoj se umjesto glavica prokulice nalaze male biljke kelja - kalete. Najbolji okus imaju poslije djelovanja mraza.
Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Njihov okus je bolji od prokulica ili kelja. Slađe su, s okusom orašastih plodova. Mogu da se koriste u sirovom stanju ili pripremljene na različite načine.
Kalete su jesenji i zimski usjev. Prodaju se od novembra do aprila.
Sjetva se obavlja rano u proljeće. Biljke su rodne. Uzgajaju se iz direktne sjetve ili iz rasada u zavisnosti od klimatskih uslova. Sjetva na otvorenom se obavlja četiri do šest sedmica prije termina posljednjeg mraza. Sije se na dubinu od 6 mm. Klija za sedam do deset dana pri temperaturi iznad 10ºC uz optimalnu vlažnost. Ako ih uzgajate iz presadnica, sade se na stalno mjesto kada imaju šest do osam listova i to na udaljenost od 50 do 60 cm.
Za uzgajanje je najpodesnija rahla zemlja s pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Imaju spor razvoj i potrebno ih je redovno prihranjivati i zalijevati.
Kalete su za sada dostupne u tri sorte. Jesenja zvijezda se odlikuje kratkim periodom vegetacije od 110 dana i odličnom otpornošću na mraz. Dozrijeva od oktobra. Odlikuje se snažnim rastom i visokim prinosom. Berba se može obavljati od juna do novembra.
Božićna ruža ima vegetaciju od 125 dana, a Visibaba (Snowdrop) od 140 dana. Snowdrop je veoma otporan hibrid. Nešto je niži od ostalih, ali je dobro odolijeva udarima vjetra.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica