Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kalete
  • 23.04.2022. 18:00

Kalete - novo povrće okusa boljeg od prokulica i kelja

Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Najslađe su nakon mraza

Foto: Depositphotos/brebca
  • 98
  • 34
  • 0

Kalete je novo povrće koje je stvorila britanska sjemenska kompanija Tozer Seed. Kreirano je tradicionalnim metodama ukrštanja i predstavlja križanca između kovrdžavog kelja i prokulice. Pošto obje roditeljske vrste pripadaju porodici kupusnjača, to je bilo lako moguće. Razvijano je 15 godina i naziv je registrovan.

Pažljivim odabirom stvorena je biljka koja ima centralnu debelu stabljiku, visoku do 90 cm, na kojoj se umjesto glavica prokulice nalaze male biljke kelja - kalete. Najbolji okus imaju poslije djelovanja mraza.

Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Njihov okus je bolji od prokulica ili kelja. Slađe su, s okusom orašastih plodova. Mogu da se koriste u sirovom stanju ili pripremljene na različite načine.

Zahtjevi uzgajanja

Kalete su jesenji i zimski usjev. Prodaju se od novembra do aprila.

Sjetva se obavlja rano u proljeće. Biljke su rodne. Uzgajaju se iz direktne sjetve ili iz rasada u zavisnosti od klimatskih uslova. Sjetva na otvorenom se obavlja četiri do šest sedmica prije termina posljednjeg mraza. Sije se na dubinu od 6 mm. Klija za sedam do deset dana pri temperaturi iznad 10ºC uz optimalnu vlažnost. Ako ih uzgajate iz presadnica, sade se na stalno mjesto kada imaju šest do osam listova i to na udaljenost od 50 do 60 cm.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Za uzgajanje je najpodesnija rahla zemlja s pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Imaju spor razvoj i potrebno ih je redovno prihranjivati i zalijevati.

Dostupne su tri sorte

Kalete su za sada dostupne u tri sorte. Jesenja zvijezda se odlikuje kratkim periodom vegetacije od 110 dana i odličnom otpornošću na mraz. Dozrijeva od oktobra. Odlikuje se snažnim rastom i visokim prinosom. Berba se može obavljati od juna do novembra.

Božićna ruža ima vegetaciju od 125 dana, a Visibaba (Snowdrop) od 140 dana. Snowdrop je veoma otporan hibrid. Nešto je niži od ostalih, ali je dobro odolijeva udarima vjetra. 


Povezana biljna vrsta

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa i bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Kalete Kalette Novo povrće Kelj Prokulice Sjetva Sadnja Uzgoj kaleta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.