AgroKlub.ba

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Povrćarstvo » Kako zaštititi povrtnice od hladnoće i mraza?

Kako zaštititi povrtnice od hladnoće i mraza?

Zaštita biljaka

Kako zaštititi povrtnice od hladnoće i mraza?

Datum: 14.02.2017. 14:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Iako se u plastenicima, trenutno, nalaze povrtarske kulture koje dobro podnose niske temperature (salata, špinat, rukola, luk...) bilo bi poželjno zaštititi ih od ekstremnih uslova.

S vremena na vrijeme desi se da zima i ne pokaže svoje prave zube, što ide u prilog poljoprivrednim proizvođačima plasteničke proizvodnje, jer na taj način kreću ranije sa proizvodnjom, odnosno, pripremom rasada, a i ušteda energenata prilikom zagrijavanja plastenika znatno je veća. Međutim, ove godine nije takav slučaj. Zima je sa snježnim pokrivačem i dugim periodom niskih temperatura. Snijeg je dodatno pravio probleme, jer se mora često uklanjati sa folije, u protivnom može je oštetiti i dovesti do pucanja.


Agrotekstil štiti povrće

Iako se u plastenicima, trenutno, nalaze povrtarske kulture koje dobro podnose niske temperature (salata, špinat, rukola, luk...) bilo bi poželjno zaštititi ih od ekstremnih uslova. U tu svrhu, u posljednje vrijeme, najčešće se koristi agrotekstil (lutrasil, agril), osim ako proizvođač nema u plasteniku razvijen neki od sistema za zagrijavanje.

Agrotekstil je tkanina od polipropilenskog sintetičkog materijala, lagana, paučinaste strukture, bijele boje. Koristi se za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mraza u zatvorenom i otvorenom prostoru. Može se koristiti više sezona, ako se pažljivo održava. Optimalne propustljivosti za vodu, svjetlost (propustljivosti 80% do 94%) i vazduh. Svojim prisustvom zadržava vazduh i sprečava nepotrebno isparavanje vode i na taj način stvara pogodnu mikroklimu koja utiče na brz početni porast bilkje.

Način postavljanja

Agrotekstil se postavlja direktno na biljku, prekriva se cijeli usjev, zbog svoje izuzetne lakoće nije potrebno postavljati bilo kakve nosače. Ako se nalazi na otvorenom potrebno je krajeve učvstiti da ne bi usljed vjetra došlo do podizanja iste. Temperatura se na ovaj način može povisiti za 5 stepeni C.


Prekrijte cijeli usjev

Neke prednosti upotrebe agrotekstila sam već pomenula, ali ponoviću ih:

  • Zaštita biljaka od niskih temperatura i mraza
  • Smanjuje dnevna temperaturna kolebanja
  • Sprečava rast korova i tako smanjuje upotrebu herbicida
  • Sprečava isušivanje zemljišta i stvaranje pokorice
  • Ubrzava startno nicanje, početni porast biljke
  • Štiti od prašine i raznh drugih nečistoća
  • Ubrzava proizvodnju povrća za 10 do 30 dana
  • Štiti od insekata i virusa
  • Prepreka je za ptice kad se koristi na otvorenom

Agrotekstil se može naći u ponudi u svim bolje snadbjevenim agro centrima, raznih dimenzija, a i u rolnama.

Foto: zelenihi.rs, posusje.net, divithana.com

Broj pregleda članka: 2074; Uspješnost članka: 301.7

Tagovi: Plastenik, Lutrasil, Mraz, Agrotekstil, Agril, Niska temperatura

Ključne riječi članka: kako, zastititi, povrtnice, od, hladnoce, i, mraza, agrotekstil, temperatura, način, sprečava, otvorenom, štiti, niskih, mraza, niskih temperatura


Danijela Plavšić

Svi tekstovi autora

Autorica Danijela Plavšić

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.