Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 29.04.2016. 08:00

Kako zaštititi povrtne kulture?

Glavni neprijatelji povrća su zimski mrazevi, hladnoća u proljeće i ljetne suše. Vrtlari su se tijekom prošlih stoljeća naučili nositi s tim opasnostima, štiteći zemlju i biljke od surovih vremenskih prilika.

Foto: akiyoko
  • 802
  • 76
  • 0

Glavni neprijatelji povrća su zimski mrazevi, hladnoća u proljeće i ljetne suše. Vrtlari su se tijekom prošlih stoljeća naučili nositi s tim opasnostima, štiteći zemlju i biljke od surovih vremenskih prilika.

Tradicionalni malč

Nekoć su vrtlari upotrebljavali malč koji se sastojao od djelomice razgrađenog stajskog gnoja. Takav se malč razgrađuje u tlo i odličan je za prekrivanje ili malčiranje zemlje. Tanki sloj malča raširen preko sjetvene gredice potiče klijanje jer pomaže tlu da zadrži vlagu.

Razmjerno debeo sloj omogućuje nedavno posađenom kupusu, poriluku, celeru, tikvicama i jagodama da se ukorijene u tlu.

Sve što prekriva zemlju i štiti je od svjetlosti i vrućine može se iskoristiti kao malč. Mnogo je materijala koji funkcioniraju kao odlični malčevi i potpuno su besplatni. Svi smanjuju isparavanje vlage i sprječavaju rast korova. Suhi komadići trave ekonomičan su i učinkovit zaštitni sloj sve dok se u njima ne skriva sjeme korova.

Pokošena trava

Po tlu je valja rasprostrti nakon što se osuši. Uvijek je rasprostrite u tankom sloju, čak i ako to znači obvezu redovitog obnavljanja, mora se i dalje vidjeti zemlja ispod nje. Ako je sloj predebeo, malč od trave mogao bi oblikovati kompaktne grumene koji će s vremenom poljesniviti i privlačiti puževe.

Ravno kamenje

Odličan malč po kojem vrtlari mogu slobodno hodati. Može se upotrijebiti za prekrivanje tla između redova usjeva i oko puzajućeg povrća, primjerice tikva, iznimno sklonih truljenju na hladnom i vlažnom tlu.

Papir i karton

Novinski papir presavijen na pola ili na četvrtinu i valovit karton s kojeg su uklonjene ljepljive vrpce i vezice, praktičan su malč za široko razmaknuto povrće. Za ljepši izgled prekrijte ih s malo nabacane suhe trave.

Uporabljeni hmelj

Probajte ga nabaviti jer je praktičan i prirodni malč privlačnog izgleda.

Komadići kore drveća

U ukrasnim vrtovima kora je omiljen malč, ali nije previše prigodan za povrtnjake, osim za stazice i gredice s jagodama jer jagodama odgovara korina kiselost i dobra drenaža. Rabite li koru drveta kao malč, nemojte je rasprostirati naknadno jer ćete stvoriti neravnotežu u strukturi tla. Kod prekopavanja tla za drugu kulturu dodajte hranivo koje će poboljšati strukturu.

Zadržavanje vlage

Malčiranje pomaže spriječavanju bijega vlage iz tla. Najbolje vrijeme za nanošenje zaštitnog sloja je proljeće, kad je zemlja topla, ali i dalje vlažna i u razdobljima nakon kiše. No nemojte malčirati dok je zemlja suha jer ćete onemogućiti prodiranje kiše pa će tlo ostati suho.

Zaštita od lošeg vremena

Pokrovi štite od mraza i hladnog vjetra. Prozirni pokrovi štite sjeme posijano na mjestu na kojem će i rasti te reznice i mlade biljke jer ih čuvaju od kiše, naleta hladnoće i mraza. Tijekom sušnih razdoblja zadržavaju vlagu. Stavite ih na mjesto oko mjesec dana prije sjetve ili sadnje da zagrijete tlo i iskoristite ih za prezimljavanje otpornih usjeva poput salate i mrkve.

Starinska staklena zvona

Premda ništa nije privlačnije od pravog staklenog zvona kakva su se naveliko rabila u prošlosti, skupa su i vrlo lomljiva. Usto su nespretna za uporabu jer se moraju namjestiti otvorena i zatim, ovisno o vremenskim prilikama, zatvarati.

Plastična karbonatna zvona izgledaju poput starinskih, ali su jednostavnija za uporabu, jeftinija i manje krhka. Vrlo su lagana pa ih dobro pričvrstite da ih ne odnese jak vjetar.

Plastični pokrovi koji izgledaju poput kutija ili šatora dostupni su u standardiziranim dužinama i odgovarat će (ili se mogu podesiti) većini redova sa zasađenim povrćem.

Praktični plastenik-tunel

Ako ne želite stalno paziti na pokrove u vrtu, plastenik-tunel-poput onih koje rade komercijalni uzgajivači-zaštiti će sjeme posijano na mjesto za rast, baš kao i rane presadnice od posljednjih mrazeva. Ti se tuneli sastoje od komada plastičnog materijala raširenog preko okvira od metalnih obruča. Temperatura u tunelu je umjerenija i lakše ju je regulirati nego u zvonima.

Plastenik-tunel može se raditi i za ubrzavanje dozrijevanja jagoda. Uklonite ih čim je vanjska temperatura dovoljno visoka ili kad su biljke dobro ukorijenjene.

Hladna klijališta za male staklenike

Hladno klijalište bilo je neizbježan element vrtova naših djedova. Sastoji se od drvenog okvira koji prekriva komad tla, prednja mu je strana niža od stražnje, a tu je i stakleni poklopac. Odličan je za klijanje sadnica poput kupusa i salata koje se nakon toga presađuju na svoj konačni položaj. Hladno klijalište je i dobar dom za prvi put presađene mlade biljke.

Uštedite prostor u stakleniku

Hladno klijalište može se uporabiti za uzgoj ranog niskog povrća poput salata, rotkvice i mladog luka, pa u stakleniku ostaje dovoljno mjesta za paradajz, mahune i druge visoke biljke koje će iskoristiti dodatnu visinu staklenika.

Čuvajte povrće od isušivanja

Svježe presađene biljke poput kupusa, salata, paradajza, cikle i artičoka posebno su osjetljive na isušivanje zbog utjecaja proljetnog sunca i hladnih vjetrova. Zaštitite ih tako da preko njih stavite sloj agrotekstila koji služi kao barijera od loših vremenskih prilika.

Mlade biljke i sadnice možete uzgojiti pomoću agrotekstila, a prekrivač možete uporabiti i za zagrijavanje tla tako što hvata i izolira sloj zraka i služi kao vjetrobran, ali propušta zrak i vodu. Na početku sezone, od februara do maja, omogućuje da iznesete mlado povrće dva ili tri tjedna ranije. Odmah nakon sjetve ili sadnje raširite prekrivač po tlu i nemojte ga zategnuti tako da ga biljke mogu podignuti kako budu rasle. Rubove pričvrstite opekama, komadima drveta ili malim vrećama s pijeskom ili zemljom. Grašak, mahune, krumpir, različite salate i repe odlični su za primjenu te metode.

Foto: akiyoko49/bigstockphoto.com


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]