Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 17.02.2020. 11:30

Kako uzgojiti papriku u saksiji?

Mnogo Sunca, dovoljno vode i toplote, potrebno je za gajenje ovog povrća u saksijama. Zametanje plodova je bolje kada pčele obave oprašivanje.

Foto: Pixabay/JillWellington
  • 5.706
  • 242
  • 0

Paprika nosi naziv kraljica povrća i u svakoj bašti možemo pronaći neku njenu sortu. Ukoliko nemamo vrt, to nije prepreka za uzgajanje. Čak i na najmanjem balkonu ili prozorskoj dasci, možemo pronaći mjesto za saksiju sa biljkom paprike. Na ovaj način uzgoja se najčešće odlučuju uzgajivači čili papričica.

Sunce i voda - najvažniji za papriku

Gajenje ovog povrća u saksijama je zabavno, korisno i jednostavno. Osim toga, njene biljke izgledaju veoma atraktivno, posebno kada se formiraju plodovi. Razne sorte, čili i one ukrasne, pogodne su za ovakav vid gajenja, ali se mogu uzgajati i sve ostale. Princip je isti.

Dva su osnovna uslova koja moramo ispuniti kod gajenja u saksiji: osvjetljenost i vlažnost supstrata. I drugi faktori su važni, ali ovi su najbitniji. Podrazumjeva se da smo saksiju napunili kvalitetnim supstratom i da je ona na toplom. Odaberite namjenski supstrat za povrće jer obična baštenska zemlja se u saksiji zbija i tokom vremena dolazi do propadanja korijena. Paprike gajene na ovakav način se đubre kompostnim čajem, organskim đubrivima u obliku štapića koji sporo otpuštaju hraniva.

Proizvodnja paprike u plasteniku - od sjemena do ploda

Ovo plodovito povrće traži mnogo Sunca i zbog toga birajte osunčana mjesta. Najbolje je odabrati južne položaje. Biljci je potrebno najmanje pet sati direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Što je bolja osunčanost i biljke će bolje rasti i imati bolji urod.

Snabdjevenost vodom je veoma važna jer je paprika veliki potrošač vode. Korijen biljke se nalazi u saksiji i ne može da crpi vodu iz okoline. Biljka je u potpunosti ovisna o količini vode koju dodajemo u saksiju i potrebno je često zalijevanje. Učestalost zalijevanja zavisi od temperature. Kod temperature iznad 18°C, dovoljno je zalijevati jednom u sedam dana. Kada su one iznad 27°C, potrebno je zalijevanje dva puta sedmično.

Temperaturni zahtjevi su isti kao i kod uzgoja na otvorenom ili u plasteniku. Paprika je toploljubiva i temperatura ispod 15°C izaziva kod nje stres. Takođe, saksija ne smije biti na mjestu izloženom promaji.

Obratiti pažnju na oprašivanje

Što je bolje oprašivanje to je više plodova. Paprika je vrsta koja se samooprašuje i teoretski joj ne trebaju drugi oprašivači. Međutim, zametanje plodova je bolje kada ovaj proces obavljaju pčele. Zbog te osobine, saksije sa biljkama je najbolje postaviti na otvorenoj terasi ili balkonu. Ukoliko se one nalaze u unutrašnjem prostoru, dobro je povremeno obaviti oprašivanje pomoću kista sa nježnim dlačicama.

Dovoljno je kistom preći preko prašnika i tučka svakog cvijeta koji se otvori. Postupak se ponavlja tokom perioda cvjetanja. Drugi način je da za vrijeme ove faze, blago protresemo biljku paprike.


Tagovi

Uzgoj paprike Kraljica povrća Samooprašivanje Faza cvjetanja Toploljubiva vrsta Snabdjevenost vodom Vlažnost supstrata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.