Pretraga tekstova
Daikon je vrlo zdravo povrće koje se može pripremiti na puno načina. Čisti organizam, a njegov uzgoj nije zahtjevan
Još uvijek stignete posijati daikon (Raphanus sativus L. var. longipinnatus), orijentalnu sortu bijele rotkve duguljastog oblika. Naziva se još i japanska rotkva, bijela rotkva, mooli.
Uzgaja se radi korijena bogatog enzimima koji potiču probavu, razgradnju masti. Koristi se i kao čistač organizma od otrova. Njegova konzumacija potiče rad žuči i bubrega. Sadrži vitamine C, B1, B3, B6, a izvrstan je izvor kalcija, magnezija, kalija, bakra i željeza.
Može se jesti svjež, pečeni, pohan, u varivima, juhama ili uksiljen. Ima nešto aromatičniji okus od obične rotkvice. Koristiti se mogu i listovi, ali dok su mladi. Konzumiraju se klice.
Sije se direktno u zemlju od jun do avgusta jer bi mu ranija sjetva svu snagu usmjerila u stvaranje cvjetova umjesto korijena. Uzgaja se na isti način kao i druge rotkve.
Važno je da zemlja bude rahla kako bi se korijen pravilno razvijao. U zbijenom tlu može doći do njegove deformacije.
Sjeme se sije u pognojenu zemlju, na dubinu od 0,5 do 1,5 cm. Posebno pazite na razmak između sjemena zimskih sorti koje imaju širi korijen. Neka bude veći, 5 do 10 cm. Ako ste ga posijali pregusto, prorijedite kada biljčice dosegnu visinu desetak centimetara.
U slučaju razdoblja bez kiše, redovito ga zalijevajte, a pokoricu razbijte okopavanjem.
Prihrana tokom razvoja nije potrebna, a posebno ne dušičnim gnojivima koja pospješuju rast lista. Vadi se iz zemlje 45 do 70 dana nakon sjetve, ovisno o sorti, a prije prvih jačih mrazeva.
Najbolje je vaditi ga uz pomoć vila ili štihače kako ne bi došlo do pucanja korijena.
Tagovi
Daikon Bijela rotkva Japanska rotkva Kako daikon Čistač organizma Sjetva daikona Uzgoj daikona
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!