Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 03.08.2023. 07:30

Šta beremo i sijemo u avgustu?

Mjesec je intenzivne berbe i sjetve, ali i pripreme zimnice.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.500
  • 166
  • 0

Avgust je mjesec intenzivne berbe, ali i sjetve kultura koje ćemo brati tokom jeseni, zime i proljeća. Ovo je i period kada se priprema zimnica i stočna hrana za zimu.

Beremo plodove

Mjesec je obilja plodova u voćnjacima i povrtnjacima, osim u područjima gdje je sve stradalo od nevremena. Sada se beru breskve, kajsije, ljetne sorte jabuke, kruške, dozrijeva grožđe, bobičasto voće.

U baštama traje berba raznih vrsta povrća. Beru se paprike, krastavci, paradajz, patlidžan, dinje, lubenice, mahune, pasulj. Prispijevaju kupus, karfiol, ljetne salate, blitva, tikvice, tikve, kukuruz šećerac. Iz zemlje se vade krompir, mrkva, peršin, cikla, repa. Beru se začinske biljke, poput bosiljka, čili papričica. Vrijeme je berbe ljekovitog bilja kojeg smo uzgajali u bašti, ali i u prirodi možemo pronaći mnogo vrsta. Važno je da ih ne uništavamo.

Nastavite s brigom o usjevima paprike, paradajza, patlidžana, tikvica, tikvi, jer će njihova berba potrajati do kasne jeseni i prvog mraza.

Ljetna sjetva

Već od početka ovog mjeseca možemo početi sijati mrkvu, peršin, blitvu, endiviju, poriluk i mnoge druge vrste. Ljudi koji imaju bašte u mediteranskom području, zahvaljujući toplijoj klimi, imaju mnogo veći izbor. Skoro da je nemoguće zamisliti baštu na mediteranu koja nema raštiku ili prokulice.

Bez obzira gdje se nalazite bolje je da se odlučite za sjetvu u kontejnere ili posudice. Razlog tome je nedostatak vlage u zemljištu tokom avgusta, a sjemenu da bi klijalo i dalo kvalitetne mlade biljke treba voda. Ovo će vam osigurati kontrolisane uslove i obezbijediti veći postotak nicanja, ujednačen rast i lakšu zaštitu od štetočina i bolesti. Prilikom sadnje na stalno mjesto mlade presadnice je potrebno dobro zaliti, a po potrebi postaviti zaštitnu mrežu da stvori sjenu.

U slučaju da se odlučimo za sjetvu na otvorenom potrebno je zemlju zaliti kako bi imala dovoljno vlage. Kod sjetve mrkve ili peršina preko gredice se postavlja malč, papirnate vreće ili karton. Sve se dobro zalije. Pokrovni materijali imaju istu ulogu, da sačuvaju vlagu u zoni nicanja. Sitna sjemena su veoma osjetljiva na nedostatak vlage. Osim toga, provjerite starost sjemena. U drugoj polovini mjeseca sijemo repe, ciklu, kelerabu, blitvu, salate, špinat, radič.


Tagovi

Sjetva u avgustu Ljetna sjetva Berba povrća Berba voća Sjetva povrća Radovi u bašti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.