Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 31.07.2016. 08:00

Kako uzgajati i imati krompir cijele godine?

Kako uzgajati krompir i imati ga na raspolaganju kroz cijelu godinu?

Foto: Photozi, bigstockphoto.com
  • 14.389
  • 468
  • 0

Najpoznatiji gomoljasti plod - krompir u Evropu je prenesen iz Perua i Čilea u 16. stoljeću. Kako ga uzgajati kroz cijelu godinu? Jednostavno, samo se treba pridržavati nekih pravila i pružiti mu najbolje uvjete za rast i pravilno ga skladištiti.

Krompir za sadnju

Uvijek možete posaditi male krompire iz prošlogodišnjeg uroda, ali nema jamstva da će biti otporni na bolesti. Možda su već zaraženi virusom ili nose spore krompirove pjegavosti. Sigurnije je odlučiti se na kupnju sjemenskog krompira označenog kao otpornog na bolesti.

Nagrtanje krompira

  1. Posadite krompir na dubinu štihače (oko 30 cm) ostavljajući 50 cm između biljaka u svim smjerovima. Prekrijte gomolje.
  2. Kad se pojave listovi, nagrnite zemlju oko baze biljke tako da pokrije stabljike i stvori humak iz kojeg izlazi lišće.
  3. Nastavite nagrtanjem po cijelom redu. Gomolji će tako stvoriti kompaktne skupine, što će ih zaštititi od ranih mrazova.

Uzgoj ranih krompira

Rane vrste početkom proljeća posadite u jarke na osunčanoj čestici s dobro dreniranim i dobro pognojenim tlom. Potkraj lipnja bit će spremni za berbu, ali morate ih zaštititi pokrovom ili slojem agrotekstila. U hladnijim podnebljima sadite ih u kasno proljeće. Krompire sadite na dubinu cijele štihače, najmanje 30 cm.

Krompirovi izboji

Krompiri prirodno proizvode izboje ili "okce" koji stvaraju nove biljke. Nakon što kupite sjemenski krompir, stavite ga u kutiju ili plitko korito u svijetlu prostoriju bez mraza da prokliju. Izboji bi trebali biti kratki i čvrsti. Na svakom će se gomolju razviti nekoliko izboja, premda postoji prijedlog da se neki uklone i ostave samo tri.

Probajte staviti sjemenski krumpir na klijanje u stari karton od jaja. Deblji kraj okrenite prema gore jer se na njemu stvaraju najbolji izboji.

Pazite na kasne mrazove. Sve do svibnja kasni mrazovi mogu uništiti mlade krumpire, posebice za vedrih noći. Postoji li opasnost od mraza, zakopajte i nagrnite krumpire u jarku u koji su posađeni. Ako krompiri već imaju listove i njih morate prekriti zemljom. Možda će vam trebati i dodatni pokrivač, primjerice agrotekstil.

Prirodno uvenuće lišća

Kad gomolji dozore, krompiri će početi cvjetati. Lišće postaje žuto i počinje padati na tlo. Riječ je o prirodnom procesu i lišće ostavite dok niste spremni za vađenje gomolja iz zemlje. Rane sorte vade se prije no lišće posmeđi.

Berba krompira

Kasne sorte izvadite za lijepa vremena i ostavite ih 24 sata na površini tla da im očvrsne kožica. Morate li brati za kišovita vremena, držite ih na mračnom, ali toplom i dobro prozračenom mjestu i ostavite nekoliko dana. To će im omogućiti da se dobro osuše i izgube nešto vode. Izbjegavajte skladištenje oštećenih krompira ili onih koji su na bilo koji način manjkavi.

Najbolji alat

Kuka za krompir ili motika s dva dugačka, malo zakrivljena zupca bolji je alat za vađenje krumpira od vrtlarskih vila. Stanite pod pravim kutom prema redu i jednim potezom gurnite zupce ispod svake biljke. Nakon toga jednostavno povucite dršku motike i sve stabljike iznad površine tla.

Sigurno skladištenje

Urod krompira možete prenijeti u podrum, spremište ili prostoriju za pohranu ako je mračna i bez mraza. Posebni podrum ukopan u tlo nekad je bio omiljeno mjesto za pohranu korjenjača, krompira i jabuka.

Krompir se ne smije izlagati svjetlosti jer će postati zelen i razviti gorak i otrovan alkaloid solanin. Spremite ih u drvene sanduke ili vreće i pazite da na mjesto gdje ste ih stavili ne dolazi svjetlost. Izbjegavajte skladištenje u plastici je će se u njoj "znojiti" i "istrunuti".

Borba protiv krompirove zlatice

Krompirova zlatica stigla je u Evropu početkom 20. stoljeća. Ona jede krompirove listove i vrlo brzo može potpuno uništiti biljke.

Prskajte. Ako na krompirima nađete krompirovu zlaticu, uništite je organskim insekticidom koji sadrži rotenon. Nanesite ga na vrhove i naličja listova i isti postupak ponovite za tjedan dana. Još jednostavnije je rukom skupiti ličinke i jajašca s listova.

Nadmudrite ih. Nikad nemojte dvije godine zaredom saditi krumpir na istoj čestici. Zlatice će prezimiti u tlu i iduće godine napasti nove biljke. Gomolje posadite u kacu bez dna napunjenu svježom zemljom.

Zastrašite ih. Tradicionalna metoda odvraćanja krompirovih zlatica je sadnja luka i bijelog luka oko krompira.

Ukusan mamac za crve klisnjake

Ličinke klisnjaka pohlepno se hrane svim vrstama korjenastog povrća, uključujući mrkvu, krompir, repu i ciklu. Izrežite krompir na komade i svaki komad probušite štapom. Štapove oko biljaka zabodite nekoliko centimetara duboko, vrh s krompirom neka bude u tlu, a štap viri. Otprilike svakih tjedan dana izvucite štapove i uništite zaražene komade. Ponovite ako je potrebno.

Spriječite krompirovu pjegavost

Ne postoji lijek za krompirovu pjegavost koja, ako ima mnogo kiše, može upropastiti urod. Ako je vaš vrt u podneblju s kišnim ljetima, izaberite sortu otpornu na pjegavost. Na krompirovim gredicama koristite samo dobro razgrađeno gnojivo jer će svježe gnojivo potaći zarazu.

Biljke prskajte bordoškom juhom ili bakrenim oksikloridom. Prvi tretman obavite kad biljke dosegnu visinu od 30 cm i nakon toga prskajte svaka dva do tri tjedna, ili svakih 10 dana ako je vrijeme kišno. Pojave li se simptomi bolesti, uklonite jako zaraženo lišće da spriječite zarazu gomolja. Riješite ga se, ali nemojte ga staviti na kompostnu hrpu.

Foto: Photozi, bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Skladištenje Berba Sadnja Rani Kasni


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.