Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praktični savjeti
  • 24.12.2023. 09:00

Kako uzgajati hokaido tikve uz minimalnu njegu?

Vrlo lako se sije, održava još lakše, a plodovi su prava umjetnost. Evo nekoliko savjeta za uspješan uzgoj

Foto: Jasmin Hodžić
  • 132
  • 34
  • 0

Imate slobodnu parcelu koja vam dugo stoji i ne znate šta da radite sa istom? Topla preporuka je da posadite hokaido tikvu. Ova sorta je ne samo izuzetno ukusna, već i prilično jednostavna za uzgoj.

Evo nekoliko koraka i savjeta koji će vam pomoći da je uspješno uzgojite na slobodnoj parceli.

1. Odabir lokacije i priprema tla

Prije nego što započnete s uzgojem, odaberite sunčanu lokaciju s dobrim odvodom kako biste osigurali optimalne uvjete za rast biljaka. Tlo bi trebalo biti bogato hranjivima i dobro drenirano. Pripremite tlo oranjem i sitnim freziranjem i dodavanjem komposta ili gnojiva kako biste poboljšali njegovu plodnost. Vrlo lako se može proizvoditi kao organska bez ikakve hemije i dodataka!

2. Sjetva ili sadnja sadnica

Hokaido tikvu možete uzgajati izravno sijanjem sjemenki u zemlju na dubini od nekoliko centimetara. Također je moguće koristiti sadnice koje ste sami uzgojili ili kupili. Ako sadite više biljaka, ostavite dovoljno razmaka između njih kako bi se biljke mogle širiti.

Plodovi su prava umjetnost

Idealan razmak između redova je 1,5 do dva metra ili širina vaše radne mašine za freziranje kojom ćete obrađivati međuredni prostor, a da ne oštetite biljke. Razmak biljke od biljke je od 0,80 do jedan metar. Sklop biljaka bi bio 300-400 sjemeki na 1.000 m2.

3. Njega biljaka

Redovito zalijevanje tikve važno je, posebno tokom sušnih razdoblja. Održavajte korov oko biljaka kako bi se smanjila konkurencija za vodu i hranjive tvari. Dodavanje malča oko biljaka može pomoći zadržavanju vlage i smanjiti rast korova.

Isfrezirajte 15 dana nakon sadnje međuredni prostor da trave bude što manje. Važno je da sjemenke ubacimo u vlažno tlo da se odmah prime i da nemamo problema sa klijanjem!

4. Potpora za rast biljaka

Hokaido tikva je puzavica koja se može širiti po tlu, ali također možete koristiti potporu poput rešetke ili kolca kako biste usmjerili rast biljaka i olakšali berbu.

5. Berba i održavanje plodova

Za berbu je spremna kada postigne svoju karakterističnu narandžastu boju i stabljika se počne sušiti. Kada je berete, pazite da ostavite dovoljno stabljike kako biste produljili rok trajanja plodova. Tikva se bere sa drškom.

Čuvajte ih na suhom i toplom mjestu kako bi se osiguralo da ostanu svježe što je duže moguće. Urednim skladištenjem tikva može da se čuva i do 6 mjeseci! Plodovi su težine od 0,8 do 3,5 kg, a prinos po hektaru je od 15 do 20 tona!

Ova vrsta je otporna i zahtijeva minimalnu njegu, pružajući užitak uzgoja i zadovoljstvo okusa kada dođe vrijeme berbe. Iskoristite slobodnu parcelu za uzgoj ovog ukusnog voća-legisa i uživajte u raznolikosti jela i dekorativnim mogućnostima koje Hokaido tikva pruža.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tikva Hokaido Hokkaido Japanska tikva Organska


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.