Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paradajza
  • 02.05.2022. 07:30

Kako spriječiti pojavu bijelih mrlja na biljkama paradajza?

Mnogo je faktora koji dovode do pojave bijelih mrlja na biljnom tkivu, a to na kraju može dovesti do propadanja usjeva.

Foto: Depositphotos/i-am-helen
  • 941
  • 28
  • 0

Biljke paradajza su dosta otporne, ali i na njima se javljaju razni simptomi i promjene koje prouzrokuju infekcije, štetočine i abiotski faktori. Često na listovima zapažamo bijele mrlje koje mogu biti veće i manje ili bijela površina može prekrivati cijeli list, biljku. One se šire i prelaze na stablo, cvjetove i plodove.

Uzročnici ove pojave mogu biti razni. Kako bi mogli djelovati neophodno je da znamo razlog njihovog nastanka.

Zašto se formiraju bijele mrlje?

Promjene se prvo uočavaju na listovima, a uzroci mogu biti različiti. Kako bi spriječili njihovu pojavu, biljke ne smiju biti posađene pregusto, osvjetljenje treba da je odgovarajuće, kao i ishrana hranjivim materijama, vlažnost supstrata i vazduha.

Sunce je najčešći uzrok pojave bijelih mrlja. Mlade biljke paradajza se uzgajaju u zatvorenom prostoru i prije iznošenja napolje i sadnje na otvorenom neophodno ih je postepeno privikavati na spoljašne uslove, posebno na sunčeve zrake.

Oprez s presadnicama na prozorskoj dasci (Foto: Depositphoto/Far700)

One na listovima prouzrokuju ožegotine u vidu bijelih mrlja. Ovako oštećene biljke, odnosno listovi, venu, gube turgor i ugibaju. Što su biljke manje, a Sunce jače djeluje to će i štete biti veće. Amaterski uzgajivači koji rasad uzgajaju na prozorskim daskama često mogu vidjeti ove mrlje. Uslijed prolaska sunčevih zraka kroz staklo nastaju ožegotine. Jedini način da se spriječi njihova pojava je da se rasad postepeno privikava, kali, na spoljašne uslove.

Kada krenuti s kalenjem presadnica i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Ožegotine mogu nastati i kao posljedica zalijevanja kada se biljka kvasi. Kapi vode prelamaju svjetlost što rezultira oštećenjima.

Ukazuju i na nedostatke mikroelemenata

Problem nedovoljne snabdjevenosti biljnim hranivima, posebno mikroelementima, može biti uzrok. Veoma često bijele mrlje na listovima ukazuju na nedostatak bora ili željeza. Ako se javlja blijedilo vrhova biljaka to nam govori da biljka nema dovoljno azota.

Različita oboljenja, izazvana gljivicama, bakterijama i virusima, mogu dovesti do stvaranja svijetlih promjena na tkivu listova i stabala, cvijetu ili plodu. Pepelnica, mozaik, septorioza su samo neke od bolesti koje dovode do posvjetljavanja i formiranja mrlja koje se šire, mogu zahvatiti cijelu biljku i izazvati njeno propadanje.

Više je faktora koji mogu uticati na promjene na listu (Foto: Depositphotos/Vox19)

Prirodna sredstava

Neophodno je poduzeti sve preventivne mjere i jačanje imuniteta kako bi spriječili pojavu oboljenja. Biljke moraju prije sadnje biti prilagođene vanjskim uslovima, snabdjevene dovoljnim količinama vode i biljnih hraniva i tretirane raznim preparatima koji će dodatno poboljšati njihov imunitet. Od prirodnih sredstava koriste se rastvor mlijeka i sode bikarbone, pripravak od apte (abdovine), koprive ili bijelog luka, rastvor joda ili pepela.

U 5 litara vode doda se 18 do 20 kapi joda i time se obavlja preventivno tretiranje. Ovo je jedno od pomoćnih sredstava i s njegovom upotrebom ne treba pretjerivati.

Rastvor pepela se priprema tako što se 0,5 kg prosijanog drvenog pepela rastvori u 5 l vode i ostavi dva do četiri dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Poslije se procijedi i tretiraju biljke. Napravite testno tretiranje, jer su neke sorte osjetljive i trebaćete dodatno razblažiti rastvor vodom. U suprotnom će se pojaviti opekotine na listovima.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Simptomi na listu Bijeli list Zaštita paradajza Preventivne mjere Prirodna sredstva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]