Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje sjemena
  • 03.08.2019. 12:30

Kako sakupiti sjeme patlidžana?

Najbolje je da sami sakupljamo sjeme patlidžana sa biljaka iz naših bašti. Ovo sjeme ima bolju klijavost i možemo u potpunosti biti sigurni koje od sorte imamo sjeme.

Foto: Pixabay/rocknevis
  • 632
  • 40
  • 0

Jedna poznanica me zamolila da napišem kako se sakuplja sjeme patlidžana, ali se nadam da će tekst poslužiti i svima koji žele da sačuvaju sjeme određene sorte koju uzgajaju.

Poštujte zahtjeve patlidžana

Da ne biste svake godine kupovali novo sjeme i da sačuvate sjeme sorte koju želite da uzgajate i dalje, najbolje je da sami sakupite sjeme iz plodova koje ste uzgojili. Sakupljeno sjeme ima nekoliko prednosti:

 
  1. 100% ste sigurni da je to sjeme određene sorte. Naravno, ako ispoštujete neka pravila uzgajanja patlidžana.
  2. Ovako sakupljene sjemenke imaju bolju klijavost od kupljenih sjemenki
  3. Sjeme sorte sakupljeno sa biljaka iz vašeg vrta se već prilagodilo uslovima mikroklime u vrtu.

Kako bi dobili sjeme određene sorte potrebno je ispoštovati pravilo da se biljke iste sorte patlidžana sade zajedno. Patlidžan jeste samooplodna vrsta i za oprašivanje mu nisu neophodne pčele, ali ako su biljke različitih sorti posađene zajedno, može doći do unakrsne oplodnje usled djelovanja vjetra i insekata.

Ne ostavljajte sjeme hibrida

Važno je da za ostavljanje sjemena ne koristite hibride, odnosno ukoliko ste kupili sjeme sa oznakom F1 to znači da je u pitanju hibrid. Hibridi ne prenose svoje osobine na potomstvo. Zbog toga što su nastali ukrštanjem, hibridi daju potomstvo, sledeću generaciju biljaka, sa osobinama roditeljskih sorti, sa različitim svojstvima, manje uroda i slično.

Zato za sjeme birajte samo sjeme sa sortnih biljaka. Na taj način ćete osigurati da se vjerno prenose osobine iz generacije u generaciju.

Prostorna udaljenost usjeva različitih sorti treba da bude najmanje 20m. Kako bi bili 100% sigurni da ćemo sačuvati sortnu čistoću, udaljenost između usjeva dvije sorte treba da je 150m.

U malim baštama teško je ispoštovati prostornu izolovanost i često se koriste improvizovani zidovi od agroplatna ili usjevi većih biljaka koje su posađene između parcela sa različitim sortama patlidžana.

Odaberite kvalitetne plodove

Za sakupljanje sjemena uvijek odaberite najbolje biljke i sa njih najbolje plodove koji su karakteristični za sortu. Odaberite dobre biljke i namjenski ih ostavite da donesu plodove za sjeme. Sa jedne biljke možete ubrati dva ili tri ploda koje ostavite da u potpunosti dozriju. Ostale cvjetove i plodove uklonite kako bi biljka sva hraniva trošila na ishranu plodova namjenjenih za sjeme. Nikad ne uzimajte plodove sa biljka na kojima su vidljivi simptomi zaraze.

Zrele sjemenke ćete dobiti iz plodova patlidžana koje ostavite na bljci čak do prvog mraza. Ukoliko plodove uberete ranije, sjemenke neće stići da se u potpunosti razviju. Ako morate plodove ubrati ranije, dobro je da ih ostavite u prostoriji da sjemenke dozore.

Plodovi spremni za uzimanje sjemenki su mekani. Odreže se gornji i donji dio ploda u kome nema sjemenki, a za sakupljanje sjemena se koristi samo srednji sloj koji je bogat sjemenom.

Po načinu sakupljanja patlidžan je između paprike i paradajza. Sjeme je potrebno izaprati od pulpe (mesa), ali nije potrebna fermentacija kao kod paradajza.

Kako najbolje sačuvati sjeme paradajza?

Najjednostavniji način je da središnji dio patlidžana isječemo na kocke koje zatim potopimo u vodi i rukama izgnječimo pulpu koja će da ispliva na površinu zajedno sa šturim sjemenkama. Zdravo sjemenje će pasti na dno. Sjeme dobro izaprati u cjedilu.

Pošto se sječenjm dosta sjemena ošteti, može se u vodi prstima razdvajti sjeme od pulpe. Na taj način ćemo dobiti veću količinu neoštećenih sjemenki samo je proces dugotrajniji.

Nakon izapiranja sjeme staviti da se suši poput sjemena paprike ili fermentisanog sjemena paradajza. Sušenje se obavlja u sjeni na mjestu sa dobrom ventilacijom. Istresemo sjeme na papir u jednom sloju i ostavimo da se suši. Kada se sjeme osuši nakon nekoliko dana, dužina sušenja zavisi od temperature vazduha, sjeme se pakuje u papirne vrećice.


Tagovi

Uzgoj patlidžana Sakupljanje sjemena Kako sakupiti sjeme Sjeme patlidžana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić