Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje sjemena
  • 26.09.2020. 13:30

Kako sačuvati sjeme povrća do proljeća?

Kako bi sačuvali sjeme trebamo obezbjediti optimalne uslove. Suvišna vlaga, niska temperatura, kao i njeno kolebanje, negativno djeluju na klijavost.

Foto: Depositphotos/robertsrob
  • 274
  • 696
  • 0

Na kraju smo jedne baštovanske sezone i postavlja se pitanje kako da sačuvamo sjeme povrća koje smo sakupili. Tokom zime najvažnije je obezbjediti optimalne uslove, koji će osigurati visoku klijavost.

Sadržaj vode u zrelom i dobro osušenom sjemenu se kreće između 12 i 20%. Zbog toga se ono čuva na suvom mjestu. Povećanje vlažnosti može dovesti do njegovog propadanja.

Osigurati dobre uslove čuvanja

Najveći neprijatelj mu je povećana vlaga, naglo kolebanje temperature i suviše niska temperatura. Najpogubnija je kombinacija visoke vlažnosti, toplote i prirodne cirkulacije vazduha. U takvim uslovima gubi se klijavost za nekoliko sedmica. Brza izmjena niskih i visokih temperatura ima sličan efekat. Učestalo zamrzavanje i odmrzavanje sjemena ima negativan učinak na klijavost.

Kako najbolje sačuvati sjeme paradajza?

Potrebno ga je uskladištiti u prostoriji gdje je moguće održavati konstantnu temperaturu i vlažnost zraka. Nikada ga ne treba čuvati u bašti, kao ni u objektima koji se ne griju. Bez obzira koliko da ga zaštitimo, ono će biti izloženo hladnoći, vlazi, ali i napadu štetočina.

Takođe, nije ga poželjno dugotrajno čuvati u zamrzivaču, na temperaturama ispod -15°C.  One će dovesti do inaktivacije i teško ili nikako će da klija kada ga posijemo. Ovako čuvano sjeme zahtjeva poseban tretman prije sjetve kako bi se aktivirala klica i započeo proces klijanja. Najjednostavnije je da ga izvadimo iz frižidera mjesec dana prije sjetve, stavimo u plastičnu kesu i držimo u toploj prostoriji. Optimalno bi bilo da imamo mogućnost izložiti ga tokom mjesec dana temperaturi od 25°C.

Izbjegavajte čuvanje u kuhinji

Veoma često je kuhinja mjesto čuvanja sjemena, ali ona nije pogodna za to zbog vlage koja se stvara kuhanjem ili kolebanja temperature. Takođe, treba izbjegavati i držanje u frižideru. Zbog njegovog čestog otvaranja, dolazi do naglih promjena temperature i vlažnosti, kao i kondenzovanja vode. Sve to negativno djeluje na sjeme.

Proizvedite sami sjeme povrća jednostavno i lako

Odaberite prostoriju u kojoj ne kuvate i ne sušite veš. Ukoliko imate centralno grijanje imate i problem sa suhim zrakom koji može dodatno da ga isuši. Ukoliko vlaga u sjemenu padne ispod 10% dolazi do gubitka klijavosti.

Idealno bi bilo da se čuva na umjerenoj temperaturi oko 15°C uz stalnu vlažnost manju od 50%.

Sjeme čuva klijavost od 1 do 8 godina

Različite vrste povrća imaju različitu mogućnost čuvanja sjemena, ali na to djeluju i drugi faktori. Ono koje se razvijalo tokom toplog i suvog ljeta, čuva se duže nego ono iz godine kada je ljeto bilo hladno i kišovito. Tokom kišnog perioda, biljke i sjeme su više izloženi napadu patogena koji izazivaju truljenje, sadržaj vode je veći i ono se teže suši.

Kod nekih vrsta povrća mora se kratkotrajno izložiti niskim temperaturama. Ovo naročito važi za mahunarke jer se može desiti da ga žižak u potpunosti uništi tokom čuvanja. Kratkotrajnim držanjem u zamrzivaču, uništiće se sve forme ove štetočine.

Kako u kućnim uslovima napraviti klice iz sjemena za ishranu?

Sitno sjeme se čuva kraći vremenski period u odnosu na krupnije. Od peršina i celera je sitno i ostaje klijavo jednu do dvije godine. Klijavost kod mrkve i salate se može sačuvati od dvije do četiri godine dok se sjeme paprike, patlidžana, repe, paradajza može čuvati oko četiri godine. Kod mahunarki, kukuruza, graška, tikvi se čuva oko pet godina. Do osam godina možemo čuvati sjeme dinje.


Tagovi

Sjeme povrća Povećana vlaga Temperaturna kolebanja Klijavost sjemena Inaktivacija sjemena Čuvanje sjemena Sitno sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]