Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti
  • 07.07.2024. 09:00

Kako sačuvati proizvodnju u plasteniku tokom velikih vrućina i toplotnih valova?

Nekoliko pravila i savjeta za uspješan rast i razvoj povrća uslijed visokih temperatura

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.135
  • 65
  • 0

Tokom ljeta, plastenici mogu postati pravi izazov za uzgajivače povrća zbog visokih temperatura i toplotnih valova. Nekoliko je ključnih strategija za očuvanje biljaka, uključujući navodnjavanje, upotrebu mreža za zasjenu i hemijskih sredstava za zaštitu plastike.

Toplotni valovi su periodi neobično visokih temperatura koji mogu trajati nekoliko dana ili čak sedmica. Oni mogu izazvati stres kod biljaka, smanjiti prinos i uzrokovati propadanje povrća. Visoke temperature unutar plastenika mogu dovesti do pregrijavanja biljaka, isparavanja vode iz tla i stresa zbog gubitka vlage. Ovo može rezultirati slabim rastom, oštećenjima i manjim prinosima.

Navodnjavanje povrća u plasteniku

Kako je već poznato, najbolje vrijeme za zalijevanje povrća je rano ujutro ili kasno navečer. Tokom ovih perioda temperatura je niža, što smanjuje isparavanje vode i omogućava biljkama da apsorbuju potrebnu vlagu.

Jutarnje zalijevanje omogućava biljkama da započnu dan sa dovoljnom količinom vode, dok večernje pomaže da biljke ostanu hidratizirane tokom noći. Različite biljke imaju različite potrebe za vodom. Na primjer, paradajz i paprika zahtijevaju više vode u poređenju sa biljkama poput krastavaca ili salate.

Sistem kap po kap omogućava precizno i efikasno zalijevanje biljaka direktno u korijen, smanjujući isparavanje i osiguravajući da svaka dobije potrebnu količinu vode.

Korisni savjeti za navodnjavanje:

  • Koristite cijevi sa sitnim rupama za ravnomjerno raspoređivanje vode.
  • Redovno provjeravajte sistem za moguće blokade ili curenja.
  • Prilagodite količinu vode prema potrebama biljaka i vremenskim uslovima.

Mreže za zasjenu

Mreže za zasjenu smanjuju intenzitet sunčevih zraka, održavajući temperaturu unutar plastenika nižom i štiteći biljke od opekotina.

Zasjenjeni plastenik (Foto: Jasmin Hodžić)

Postavite ih iznad plastenika ili direktno na strukturu kako biste smanjili direktnu sunčevu svjetlost. Podesive mreže omogućavaju kontrolu nad količinom zasjene tokom dana.

Hemijska sredstva za zaštitu plastike

Postoje specijalna sredstva koja se nanose na plastiku plastenika kako bi se smanjila prozirnost i reflektovala sunčeva svjetlost, čime se smanjuje unutrašnja temperatura.

Primjenjujte sredstva prema uputstvima proizvođača, vodeći računa da ravnomjerno pokrijete cijelu površinu plastike. Periodično ponavljajte postupak kako bi se održao efekat.

Održavanje optimalne temperature 

Dobro organizovana ventilacija pomaže u smanjenju temperature i sprječava nakupljanje vlage koja može dovesti do bolesti. Otvarajte prozore i vrata plastenika tokom dana kako bi omogućili prirodni protok zraka.

Redovno otvarajte prozore i vrata plastenika

Prozore i vrata ako je temperatura preko 15oC ostaviti otvorene i tokom noći.

Rashladni sistemi kao što su ventilatori ili sistemi za maglu mogu dodatno pomoći u snižavanju temperature unutar plastenika, stvarajući povoljnije uslove za rast biljaka.

Praktični savjeti za očuvanje biljaka

Postavljanje malča oko biljaka pomaže u zadržavanju vlage u tlu i smanjuje temperaturu korijenskog sistema, čime se smanjuje stres biljaka. Redovno provjeravajte vlažnost tla i prilagodite zalijevanje prema potrebama biljaka. Koristite senzore za vlagu kako biste precizno mjerili njene nivoe.

Zdrave biljke su otpornije na stres i bolesti. Redovno uklanjajte oštećene dijelove biljaka i održavajte čistoću plastenika kao prevenciju bolesti i štetočina. 

Koristite biološke metode kontrole poput prirodnih predatora ili ekoloških pesticida kako biste smanjili prisustvo štetočina bez štetnog uticaja na biljke i okoliš.

Dakle, održavanje plastenika tokom velikih vrućina i toplotnih valova zahtijeva pažljivo planiranje i primjenu različitih strategija. Pravovremeno zalijevanje, upotreba mreža za zasjenu i hemijskih sredstava za zaštitu plastike mogu značajno pomoći u očuvanju biljaka i povećanju prinosa. Prateći ove savjete, možete osigurati zdrave i produktivne biljke čak i tokom najtoplijih perioda godine.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Toplotnival Visoketemperature Proizvodnja Plastenik Savjeti Paprika Paradajz


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.