Obratite pažnju na vlažnost zrna pasulja i zaštitite ga od najopasnijeg štetočine.
Najveći problem u berbi pasulja (graha) je neujednačeno dozrijevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.
Dobra osobina pasulja je da poslije košenja naknadno dozrijeva i to je iskorišteno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizovana berba se obavlja u jednom prolazu kada je usjev u fazi pune zrelosti.
Ručno obavljamo u baštama. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se obavlja izdvajanje zrna.
Kako bi se urod bezbjedno sačuvao tokom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primjesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne smije da bude više od pet posto polomljenih zrna.
Za uspješno skladištenje veoma je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.
Sušare mogu da pruže ujednačenu temperaturu tokom procesa. Prevlažno zrno će za vrijeme skladištenja izgubiti na kvalitetu, podložno je napadu štetočina i pojavi raznih oboljenja. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju krta, teška za kuhanje.
Sačuvati pasulj u zimskom periodu nije ni malo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetočine koji se u optimalnim uslovima brzo prenamnože i unište svu uskladištenu količinu.
Hlađenje i zamrzavanje
Veliki neprijatelj žižka su niske temperature. Već na temperaturama između 0 i 10ºC odrasli insekti prestaju da se razmnožavaju. Na temperaturi između 0 i -10ºC dolazi do izumiranja štetočine. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 h.
Poslije vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakovati u papirnate ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.
Dosušivanje u pećnici
Kada ne planirate zrna koristiti za sjetvu tada ih možete dosušiti u pećnici. Prostru se u jednom sloju po plehu za pečenje i drže 5 minuta na temperaturi od 90 do 100º. Nakon toga se pakuje u hermetički zatvorene posude i čuva u frižideru.
Tagovi
Autorica