Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 08.08.2022. 07:30

Kako sačuvati pasulj za zimski period - potrebne su pripreme?

Obratite pažnju na vlažnost zrna pasulja i zaštitite ga od najopasnijeg štetočine.

Foto: Depositphoto/makina007
  • 1.296
  • 178
  • 0

Najveći problem u berbi pasulja (graha) je neujednačeno dozrijevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.

Dobra osobina pasulja je da poslije košenja naknadno dozrijeva i to je iskorišteno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizovana berba se obavlja u jednom prolazu kada je usjev u fazi pune zrelosti.

Ručno obavljamo u baštama. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se obavlja izdvajanje zrna.

Čišćenje i sušenje

Kako bi se urod bezbjedno sačuvao tokom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primjesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne smije da bude više od pet posto polomljenih zrna.

Nije dobro ni kada se zrna presuše, tada se teško kuhaju (Foto: Depositphoto/johndwilliamsUK)

Za uspješno skladištenje veoma je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.

Sušare mogu da pruže ujednačenu temperaturu tokom procesa. Prevlažno zrno će za vrijeme skladištenja izgubiti na kvalitetu, podložno je napadu štetočina i pojavi raznih oboljenja. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju krta, teška za kuhanje.

Čuvanje pasulja

Sačuvati pasulj u zimskom periodu nije ni malo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetočine koji se u optimalnim uslovima brzo prenamnože i unište svu uskladištenu količinu.

Hlađenje i zamrzavanje

Veliki neprijatelj žižka su niske temperature. Već na temperaturama između 0 i 10ºC odrasli insekti prestaju da se razmnožavaju. Na temperaturi između 0 i -10ºC dolazi do izumiranja štetočine. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 h.

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Poslije vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakovati u papirnate ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.

Dosušivanje u pećnici

Kada ne planirate zrna koristiti za sjetvu tada ih možete dosušiti u pećnici. Prostru se u jednom sloju po plehu za pečenje i drže 5 minuta na temperaturi od 90 do 100º. Nakon toga se pakuje u hermetički zatvorene posude i čuva u frižideru.


Tagovi

Pasulj Berba pasulja Zamrzavanje pasulja Žižak pasulja Čuvanje pasulja Grah Čuvanje graha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za odmor ne zna Vesna Vasić iz Prnjavora. Na njenom malo poljoprivrednom gazdinstvu posla uvijek ima. Život na selu ispunjenje je njenog sna, pa sve obavlja s lakoćom. Ona ja kandidatkinja za poljoprivrednicu mjeseca.