Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 08.08.2022. 07:30

Kako sačuvati pasulj za zimski period - potrebne su pripreme?

Obratite pažnju na vlažnost zrna pasulja i zaštitite ga od najopasnijeg štetočine.

Foto: Depositphoto/makina007
  • 1.257
  • 177
  • 0

Najveći problem u berbi pasulja (graha) je neujednačeno dozrijevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.

Dobra osobina pasulja je da poslije košenja naknadno dozrijeva i to je iskorišteno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizovana berba se obavlja u jednom prolazu kada je usjev u fazi pune zrelosti.

Ručno obavljamo u baštama. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se obavlja izdvajanje zrna.

Čišćenje i sušenje

Kako bi se urod bezbjedno sačuvao tokom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primjesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne smije da bude više od pet posto polomljenih zrna.

Nije dobro ni kada se zrna presuše, tada se teško kuhaju (Foto: Depositphoto/johndwilliamsUK)

Za uspješno skladištenje veoma je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.

Sušare mogu da pruže ujednačenu temperaturu tokom procesa. Prevlažno zrno će za vrijeme skladištenja izgubiti na kvalitetu, podložno je napadu štetočina i pojavi raznih oboljenja. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju krta, teška za kuhanje.

Čuvanje pasulja

Sačuvati pasulj u zimskom periodu nije ni malo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetočine koji se u optimalnim uslovima brzo prenamnože i unište svu uskladištenu količinu.

Hlađenje i zamrzavanje

Veliki neprijatelj žižka su niske temperature. Već na temperaturama između 0 i 10ºC odrasli insekti prestaju da se razmnožavaju. Na temperaturi između 0 i -10ºC dolazi do izumiranja štetočine. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 h.

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Poslije vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakovati u papirnate ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.

Dosušivanje u pećnici

Kada ne planirate zrna koristiti za sjetvu tada ih možete dosušiti u pećnici. Prostru se u jednom sloju po plehu za pečenje i drže 5 minuta na temperaturi od 90 do 100º. Nakon toga se pakuje u hermetički zatvorene posude i čuva u frižideru.


Tagovi

Pasulj Berba pasulja Zamrzavanje pasulja Žižak pasulja Čuvanje pasulja Grah Čuvanje graha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.