Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 07.10.2016. 15:00

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Pasulj je izuzetna prehrambena namirnica koju je potrebno pripremiti za period skladištenja. Izlaganjem pasulja niskim ili visokim temperaturama suzbija se žižak pasulja koji u potpunosti može uništiti uskladišteni pasulj.

Foto: Ranka Vojnović
  • 8.967
  • 661
  • 0

Pasulj ili grah Phaseolus vulgaris je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja vodi porijeklo iz Južne Amerike. To je izuzetno korisna prehrambena namirnica, a koristi se i u narodnoj medicini za liječenje velikog broja oboljenja.

Zrno pasulja je velike hranjive vrijednosti koju zadržava i nakon kuhanja, a sadrži proteine, vlakna, ugljiko hidrate, većinu bitnih aminokiselina, vitamine (vitamin B6, B1, B2, folnu kiselinu), minerale (željezo, selen, kalijum, fosfor). Sadrži oko 300 kalorija u 100g suhog zrna. Sušenjem zadržava svoje sastojke, ali tokom skladištenja gubi na okusu i produžava se vrijeme kuhanja.

Čuvanje tokom zime

Da bi se sačuvao tokom zime pasulj treba očistiti i prosušiti. Oštećenih zrna treba biti ispod 5%. Sadržaj vlage u zrnu treba da je ispod 14%. Zrno koje nije dobro osušeno teže se čuva, podložno je trulenju, napadu pasuljevog žižka i gubi na kvaliteti. Prilikom skladištenja obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost. Optimalna temperatura za skladištenje pasulja je 5 do 10ºC, a vlažnost ne treba biti veća od 50%. Pasulj čuvati na čistom, suhom i prozračnom mjestu.

Redovan pratilac pasulja je i štetni insekt žižak pasulja koji u skladišta dospjeva sa zrnima pasulja u koja se ubuši. U toku sazrijevanja pasulja ženka žižka polaže jaja i larve se ubušuju u zrno. Za veoma kratko vrijeme žižak pasulja može upotpunosti da uništi uskladišteni pasulj i potpuno ga učini neupotrebljivima za ishranu i sjetvu. U jednom zrnu može biti veći broj larvi, a napadnuti pasulj je pun izmeta štetočine.

Treba znati da ova štetočina u toplim skladištima može da razvije više generacija i da se larve sele iz zrna u zrno što otežava zaštitu. Cjelokupan razvoj u skladištu sa povoljnom temperaturom i vlagom za razvoj štetočine može trajati oko mjesec dana.

Kako bi se spriječilo propadanje zrna pasulja zbog napada ove štetočine pasulj se može izlagati niskim ili visokim temperaturama.

Izlaganje niskim i visokim temperaturama

Osnovna mjera u borbi protiv pasuljevog žižka je niska temperatura. Što je temperatura niža potreban je kraći vremenski period kako bi došlo do uginjavanja žižka:

  • pri temperaturi od 0ºC do uginjavanja dolazi nakon 30 dana,
  • na temperaturi od -4ºC do uginjavanja dolazi nakon 15 dana,
  • na temperaturi od -15ºC do uginjavanja dolazi za jedan dan.

Najbolje je pasulj tokom zime skladištiti na temperaturi od 0ºC ili vrijednostima temperature što bliže 0ºC.

Zrno pasulja koje će se kasnije koristiti za ishranu možemo podvrgnuti i visokim temperaturama kako bi zaštitili pasulj od žižka. Potrebno je pasulj izložiti temperaturi od 80 do 90ºC u trajanju od 4 do 5 minuta. Nakon izloženosti visokoj temperaturi pasulj ostaviti da se prohladi. Pasulj tretiran na ovaj način nije za sjetvu.

Pasulj koji je tretiran djelovanjem niske ili visoke temperature najbolje je uskladištiti u staklenim teglama sa navojem. Kako bi se osigurala bolja očuvanost pasulja dobro je u teglu sa pasuljam dodati i bijeli luk.

Foto: Ranka Vojnović


Tagovi

Pasulj Grah Pasuljev žižak Skladištenje Čuvanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.