Pasulj je izuzetna prehrambena namirnica koju je potrebno pripremiti za period skladištenja. Izlaganjem pasulja niskim ili visokim temperaturama suzbija se žižak pasulja koji u potpunosti može uništiti uskladišteni pasulj.
Pasulj ili grah Phaseolus vulgaris je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja vodi porijeklo iz Južne Amerike. To je izuzetno korisna prehrambena namirnica, a koristi se i u narodnoj medicini za liječenje velikog broja oboljenja.
Zrno pasulja je velike hranjive vrijednosti koju zadržava i nakon kuhanja, a sadrži proteine, vlakna, ugljiko hidrate, većinu bitnih aminokiselina, vitamine (vitamin B6, B1, B2, folnu kiselinu), minerale (željezo, selen, kalijum, fosfor). Sadrži oko 300 kalorija u 100g suhog zrna. Sušenjem zadržava svoje sastojke, ali tokom skladištenja gubi na okusu i produžava se vrijeme kuhanja.
Da bi se sačuvao tokom zime pasulj treba očistiti i prosušiti. Oštećenih zrna treba biti ispod 5%. Sadržaj vlage u zrnu treba da je ispod 14%. Zrno koje nije dobro osušeno teže se čuva, podložno je trulenju, napadu pasuljevog žižka i gubi na kvaliteti. Prilikom skladištenja obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost. Optimalna temperatura za skladištenje pasulja je 5 do 10ºC, a vlažnost ne treba biti veća od 50%. Pasulj čuvati na čistom, suhom i prozračnom mjestu.
Redovan pratilac pasulja je i štetni insekt žižak pasulja koji u skladišta dospjeva sa zrnima pasulja u koja se ubuši. U toku sazrijevanja pasulja ženka žižka polaže jaja i larve se ubušuju u zrno. Za veoma kratko vrijeme žižak pasulja može upotpunosti da uništi uskladišteni pasulj i potpuno ga učini neupotrebljivima za ishranu i sjetvu. U jednom zrnu može biti veći broj larvi, a napadnuti pasulj je pun izmeta štetočine.
Treba znati da ova štetočina u toplim skladištima može da razvije više generacija i da se larve sele iz zrna u zrno što otežava zaštitu. Cjelokupan razvoj u skladištu sa povoljnom temperaturom i vlagom za razvoj štetočine može trajati oko mjesec dana.
Kako bi se spriječilo propadanje zrna pasulja zbog napada ove štetočine pasulj se može izlagati niskim ili visokim temperaturama.
Osnovna mjera u borbi protiv pasuljevog žižka je niska temperatura. Što je temperatura niža potreban je kraći vremenski period kako bi došlo do uginjavanja žižka:
Najbolje je pasulj tokom zime skladištiti na temperaturi od 0ºC ili vrijednostima temperature što bliže 0ºC.
Zrno pasulja koje će se kasnije koristiti za ishranu možemo podvrgnuti i visokim temperaturama kako bi zaštitili pasulj od žižka. Potrebno je pasulj izložiti temperaturi od 80 do 90ºC u trajanju od 4 do 5 minuta. Nakon izloženosti visokoj temperaturi pasulj ostaviti da se prohladi. Pasulj tretiran na ovaj način nije za sjetvu.
Pasulj koji je tretiran djelovanjem niske ili visoke temperature najbolje je uskladištiti u staklenim teglama sa navojem. Kako bi se osigurala bolja očuvanost pasulja dobro je u teglu sa pasuljam dodati i bijeli luk.
Foto: Ranka Vojnović
Tagovi
Autorica