Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 01.05.2021. 18:00

Kako Robotti sadi krumpir?

Vađenje posađenog krumpira demonstrirat će se u rujnu za vrijeme održavanja međunarodnog sajma PotatoEurope, a u međuvremenu pogledajte kako je izgledala njegova sadnja pomoću Robottija.

Foto: Twitter/BramVeldhuisen
  • 104
  • 124
  • 0

Prvi su put u Nizozemskoj posađeni krumpiri uz pomoć poljskog robota. Kako piše Future farming, ovaj je pokus dio projekta robotizacije Sveučilišta Wageningen, proizvođača mehanizacije Dewulf i tvrtke Agrointelli koja proizvodi stroj pod nazivom Robotti.

Riječ je o autonomnom nosaču alata koji može samostalno obavljati razne aktivnosti. Na njega je pričvršćena četveroredna sadilica modela Miedema CP 42. Cilj je bio ispitati može li se ova kultura proizvoditi učinkovitije s manje teškim strojevima.

Robotti je uspio vući djelomično napunjenu sadilicu koja, kada je puna, bude težine približno 2,4 tone. "Imao je poteškoća pri pokretanju sadilice", napomenuo je specijalist za ovu vrstu tehnologije, Bram Veldhuisen sa Sveučilišta Wageningen. Međutim, zasađeno je 25 hektara sorte Aromata, ali nije sve posadio robot. Dio je ipak dovršen pomoću traktora i sadilica AVR, Dewulf i Grimme.

PotatoEurope u rujnu 2021.

Robotti je težak približno 2,8 tona i pokreću ga dva Kubota dizelska motora. Jedan motor od 75 konjskih snaga je za pogon, a drugi od isto toliko KS za zglobno vratilo i vanjsku hidrauliku. Treba spomenuti i to da se kreće pomoću satelitske navigacijske tehnike, RTK GPS-a.

Za demonstraciju je odabrana parcela sajma PotatoEurope u blizini nizozemskog grada Lelystad, a plan je da se tijekom njegovog idućeg održavanja na isti ovaj terenski robot priključi vadilica te izvadi posađeno povrće.

Inače, ova je međunarodna manifestacija posvećena cijelom lancu proizvodnje krumpira te se održava svake godine u jednoj od četiri partnerske zemlje. To su Njemačka, Belgija, Francuska i Nizozemska. Plan je da se ove godine održi 1. i 2. rujna, a očekuje se više od 275 izlagača te približno 16.000 posjetitelja, piše Potato world magazine.

Pogledajte kako je izgledala sadnja krumpira ovim robotom:


Tagovi

PotatoEurope Robotti Sadnja krumpira Projekt Nizozemska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.