Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik
  • 17.12.2022. 10:30

Kako pripremiti prostor za proizvodnju rasada povrća?

Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 488
  • 30
  • 0

Rasadnici su zatvoreni prostori koji služe za proizvodnju rasada povrća počevši od klijanja sjemena do prodaje biljke koja je pripremana za presađivanje na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru. Ove površine se koriste duži niz godina, tj. u funkciji su više proizvodih ciklusa.

Svaki rasadnik se sastoji iz više dijelova, prvenstveno onog gdje se vrši naklijavanje i nicanje sjemena, zatim polica gdje se slažu pikirane biljke, mjesta za odlaganje pomoćnih alata i dijela za zagrijavanje prostora.

Temperatura i vlaga

Sjeme se sije gusto najčešće u stiroporna saća bez rupa, i ovaj dio rasadnika, gdje se vrši naklijavanje, prema riječima savjetodavca Živka Šašića iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, treba biti najbliži izvoru toplote kako bi se ostvarila što viša temperatura i skratio period nicanja biljke.

Poslije nicanja smanjiti vlažnost i temperaturu (Foto: Depositphoto/Allexxandar)

"Potrebno je održavati i konstantnu vlagu zemljišta oko 80% do nicanja prvih biljaka, poslije procenat vlažnosti smanjiti, kao i samu temperaturu", navodi Šašić, pojasnivši kako je to neophodno iz razloga da ne bi došlo do naglog izduženja biljke, a takve biljke su tanke i visoke i često dolazi do njihovog propadanja prilikom pikiranje.

Slaganje pikiranih biljaka, bilo da se radi o čašama ili stiropornim saćima s otvorima, vrši se na već pripremljene police. One se mogu izraditi od raznih materijala: drvo, metal ili beton. "Treba voditi računa da prilikom izrade police budu s kraćeg dijela po nagibom od 0,5 % do 1%", kaže savjetodavac i dodaje da je prednost ovakvog načina izrade polica u tome što se višak vode može slobodno prirodnim padom ocijediti i tako neće se zadržavati na površini.

Pythium je veliki problem u proizvodnji rasada, šta učiniti?

Mjesto za odlaganje pomoćnih alata može biti u sklopu rasadnika, a najčešće se nalazi ispod polica. Pod pojmom pomoćnih alata podrazumijevamo sve koji su nam potrebni za sijanje, pikiranje, slaganje, zaštitu i kupljenje rasada. Obavezno prije početka svake sezone izvršiti dezinfekciju opreme i alata.

Zagrijavanje rasadnika

Dio za zagrijavanje, može se nalaziti u samom rasadniku ili van, u zavisnosti od sistema koji se koristi. Najčešći način zagrijavanje jeste korištenje metalnih peći koje se obično nalaze u sredini. To je najjednostavniji i najjeftiniji, ali i najlošiji način jer imamo neravnomjerno raspoređivanje toplote, tako da je par metara u prečniku od izvora topote pretoplo, dok je u ostalim dijelovima rasadnika hladno.

Kako pravilno odabrati i pripremiti sjeme za proizvodnju rasada?

"Ovdje su i najveće oscilacije u temperaturi što negativno utiče na rast i razvoj biljaka. Modifikacija metalnih peći ogleda se u dodavanju ventilatora, i razvodnih cijevi za topli vazduh čime se postiže ravnomjernije raspoređivanje toplote po cijeloj površini", ističe ovaj stručnjak, navodeći da je najbolji način centralno grijanje putem toplovodnih cijevi ili toplovodnih kalolifera. Ovim načinom izvor toplote je pretežno izvan, a u rasadniku se postiže najravnomjernija temperatura u svim dijelovima.

Svaki rasadnik prije početka proizvodnje sezone treba detaljno očistiti i dezinfikovati jer samo tako možemo ostvariti najbolje rezultate. Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad.


Tagovi

Rasadnik Proizvodnja rasada Povrće Naklijavanje sjemena Vlažnost Temperatura rasadnika Zagrijavanje rasadnika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.