Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavost krompira
  • 28.08.2018. 09:30

Kako prepoznati i spriječiti običnu krastavost krompira

Krastavost krompira ne umanjuje prinos, ali umanjuje tržišnu vrijednost i mogućnost čuvanja krompira. Oboljenje izaziva i promjene u okusu krompira.

Foto: Bigstockphoto/Natara
  • 4.495
  • 215
  • 0

Ove godine se veliki broj baštovana i baštovanki žali na pojavu krastavosti krompira. Problem sa ovim oboljenjem je što se zaraza na krompiru otkrije tek prilikom vađenja krtola, a sve do tada bolest ostaje neprimjećenja. Bolest umanjuje tržišnu vrijednost krtola krompira i okus krompira. Zaražene krtole su podložnije propadanju.

Običnu krastavost krompira izaziva gljivica

Actinomyces (Streptomyces) scabies je gljivica koja izaziva običnu krastavost krompira.

Ovo je najraširenije oboljenje krtola krompira. Prisutna je na svim poljima gdje se uzgaja krompir. Pojava ovog oboljenja nije vidljiva tokom vegetacije, jer ne utiče na rast i razvoj nadzemnog dijela. Simptomi se uočavaju na površini krtola u vidu okruglih ili nepravilnih plutastih, krastastih oštećenja smeđe boje ili u vidu prišteva koji strše nekoliko mm iznad površine krtole. Kod ove krastavosti nema praškaste mase u krastama. Kraste rastu na površini krtole, a tkivo gljivice ne prodire u dubinu krtole više od nekoliko mm. Veličina oštećenja varira od pojave pojedinačnih krasta do toga da je cijela površina krtole prekrivena krastama. Najčešće je promjer krasta od 5 do 10 mm.

Oboljenje ne smanjuje prinos krompira, ali umanjuje okus krompira, mogućnost prodaje i čuvanja krtola. Kraste predstavljaju vrata za ostvarenje drugih infekcija kao što su razne truleži i zbog toga zaražene krtole brže propadaju.

Za uspješno čuvanje krtola krompira zaraženih krastavošću potrebno je nakon vađenja krtole očistiti i dobro prosušiti na sjenovitom i promajnom mjestu. Tokom čuvanja obratiti pažnju na vrijednosti temperature vazduha i vlažnost.

Na svježe izvađenim krtolama iz vlažnog zemljišta može se na površini vidjeti bijela, paučinasta mreža micelije gljivica. Ova mreža nestaje čim se površina krompira osuši.

Gljivica koja je prouzrokovač obične krastavosti krompira prezimljava u krtolama koje ostanu na parceli ili je prisutna na krtolama koje koristimo za sadnju.

Mjere zaštite krtola krompira

Zaštita od krastavosti krompira je veoma složena, jer je prouzrokovač oboljenja prisutan svuda gdje se krompir gaji. Bolest se ne može izliječiti nakon pojave, ali se može spriječiti. Za uspješno uzgajanje krompira potrebno je poštovati određena pravila:

  • za sjetvu koristiti zdrav sjetveni materijal,
  • poštovati plodored i ne saditi krompir na istoj površini minimalno 4 godine,
  • regulisati pH reakciju zemljišta,
  • saditi otporne sorte,
  • za đubrenje koristiti prezreli stajnjak,
  • mineralni elementi mangan i bor u zemljištu smanjuju brojnost spora gljivice.

Koji su najbolji predusjevi krompiru?

Primjena preparata na bazi gljivice Trichoderme smanjuje pojavu oboljenja i do 80%. Najbolji predusjevi za sadnju krompira su: žitarice, posebno ozime, mahunarke, višegodšnje trave.

Pojava oboljenja je česta u godinama kada je u fazi cvjetanja krompira temperatura visoka. Tada su mlade krtole najosjetljivije. Za pojavu oboljenja potrebno je da su ispunjeni određeni uslovi:

  • da su na parceli prisutni zaraženi biljni ostaci, 
  • neutralna ili blago alkalna reakcija zemljišta pH 6 do 7,5,
  • crvene sorte koje su podložnije pojavi oboljenja,
  • tlo bogato organskim ostacima.

Tagovi

Krastavost krompira Bolest Zaštita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.