Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari napadaju
  • 20.12.2022. 07:30

Kako otjerati glodare iz plastenika?

Miševi, pacovi i voluharice traže hranu, vodu, sigurno i toplo sklonište, a pri tome nanose štetu i sve zaprljaju urinom i fekalijama

Foto: Depositphoto/basel101658/CreatuveNature
  • 413
  • 83
  • 0

Ovo je vrijeme kada možemo otkriti prisustvo glodara u plastenicima koji im predstavljaju idealno sklonište. To se prije svega odnosi na miševe, pacove i voluharice. Oni mogu izazvati velike štete. Hrane se sjemenom, zimskim, ali i uskladištenim povrćem kao što je ukopani celer, razne repe, drugo korijenasto povrće ili pak uskladištene voćne sadnice, a grizu i opremu.

Ako ne uklonimo ostatke biljaka, biljni otpad, kontejnere od stiropora, saksije, crijeva za navodnjavanje, velika je mogućnost da ćemo imati problema s glodarima. Njihov broj se u takvim uslovima brzo povećava. Osim što prostor koriste kao sklonište, tu se razmnožavaju, hrane, kriju, a sve zaprljaju svojim urinom i fekalijama. Mogu biti prenosioci bolesti koje se šire preko povrća kojeg uzgajamo i konzumiramo.

Još jedan bitan faktor je da im je stalno dostupna voda za piće.

Najbolje je spriječiti njihov ulazak

Kako bi imali što manje glavobolje, najbolje je da spriječimo ulazak glodara. Borba protiv njih započinje još u jesen kada uklanjamo ljetne usjeve koji su završili vegetaciju. Ako nemamo namjeru tokom zime uzgajati povrće, potrebno je unutrašnjost dobro očistiti od biljnih ostataka. Također, treba zatvoriti dovode vode, skloniti crijeva za navodnjavanje. Što je plastenik čistiji i uredniji, to manje privlači štetočine.

Okolinu objekta održavajte i uklanjajte sve nepotrebne stvari. Korov i biljni pokrivač treba redovno kositi, grmovi se orezuju. Što je područje zapuštenije, to će biti privlačnije.

Plastenik im je idealno mjesto za prezimiti (foto: Depositphoto/MegaVolt)

Mjere suzbijanja

U toku zime obavlja se provjeravanje na prisustvo glodara. Miševima i pacovima neće odgovarati repelenti jakog mirisa. Povrtlari često ostavljaju kuglice vate namočene tečnostima koje imaju jak miris, kao što su terpentin, katran. Od biljnih vrsta biće nam od koristi menta, obični vratić, pelin, žalfija. Njihova eterična ulja nakapamo na kuglice vate ili na krpe, a možemo objesiti i suhe buketiće. Potrebno je redovno obnavljati kuglice natopljene uljima. Neće im odgovarati zapaljena vuna ili perje te njihov pepeo. Mačke i psi već svojim mirisom odbijaju glodare. Postavljaju se i kuglice njihove dlake. Poželjno je da stolovi za rasad imaju metalne noge što sprečava penjanje i nanošenje štete.

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Za hvatanje malog broja štetočina mogu nam pomoći mišolovke i razne zamke. Potrebno je da vidimo kuda se najčešće kreću, da li dolaze iz vanjske sredine ili su se već naselili. Koriste se zvučni repelenti koji ispuštaju neprijatne zvukove koje samo glodari čuju. Uništavajte pronađen gnijezda.

Upotreba toksičnih mamaca je problematična, jer mogu zatrovati zemljište u kojem ćemo uzgajati povrće. Često se koriste pomiješano pšenično brašno i gips, odnosno kreč.

Na mjestima ulaska postavljaju se biljke koje bockaju i tako sprečavaju ulazak. Najbolje su se pokazale grančice ruže, kupine i čičak.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Glodari Miševi Pacovi Miševi u plasteniku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.