Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 12.01.2022. 07:30

Kako pripremiti plastenik za proljetnu sjetvu?

Šta trebamo uraditi prije proljetne sjetve? Zašto su važni čišćenje i dezinfekcija?

Foto: Depositphoto/OlgaSolo
  • 495
  • 60
  • 0

Za svaku novu sezonu potrebno je pripremiti plastenik ili staklenik kako bi imali zdrave biljke i dobar urod. Sjetvu sjemena i sadnju presadnica treba obaviti u sređen zaštićen prostor i uređene gredice gdje je zemljište dovoljno toplo, ima dovoljno biljnih hraniva, vlage i prisutna je povoljna mikroflora. To znači da ima više poželjnih mikroorganizama, a nema prouzrokovača oboljenja.

Čišćenje i dezinfekcija

Prve aktivnost koje se obavlja u plasteniku su čišćenje i dezinfekcija. S njima treba početi po skidanju prethodnog usjeva. Uklanjaju se ostaci biljaka, veziva, jer na njima prezimljavaju uzročnici mnogih oboljenja. Armatura se dobro opere, kao i folija. Ukoliko je ona zaprljana, opere se i s vanjske strane kako bi obezbjedili prodiranje sunčeve svjetlosti u unutrašnjost plastenika. Po potrebi se vrši zamjena folije, popravka armature.

Poslije toga obavlja se dezinfekcija. Običan eko deterdžent koji koristimo za pranje armature ima funkciju dezinfekcije.

U plasteniku treba biti dovoljno sunčeve svjetlosti (Foto: Depositphoto/Photoerick)

Kod dezinfekcije zemljišta prednost treba dati biološkim preparatima koji neće u njemu ostaviti štetne materije, povećaće sadržaj korisnih mikroorganizama, smanjiće prisustvo štetnih i poboljšaće njegovu strukturu. Veoma često se koriste preparati na bazi biljaka ili gljivice Trichoderme.

Priprema zemljišta

Kako bi osigurali dobar rast, razvoj i rodnost potrebno je obaviti dodavanje hraniva. Svaka biljna vrsta iznosi hraniva i potrebno ih je nadoknaditi. Osnovno đubrenje se vrši u proljeće prilikom pripreme zemlje za sjetvu ili sadnju. Potrebno je redovno unositi organske materije u zemljište, jer povrtarske kulture dobro uspjevaju na onom bogatom humusom. Njegovu količinu možete povećati dodavanjem humusa, komposta, vermikomposta ili sjetvom biljaka za zelenišno đubrivo.

Osim dodavanja đubriva, možemo djelovati na strukturu zemljišta, rahlost, sadržaj vode. Za uzgajane kulture je pogubno ako dođe do zbijanja, smanjenja sadržaja organskih materija. Kada vršimo obradu, osim đubriva možemo dodati pijesak, piljevinu, krečnjak, zeolit i drugo. Bilo bi najbolje kada bi se prije svake obrade uradila analiza zemljišta, tada bi tačno znali u kakvom je stanju i kako ćemo djelovati, šta trebamo dodati.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u tlu i supstratu

Kada redovno dodajemo organska đubriva, poboljšaćemo kvalitet tla i smanjiti štetnu floru i faunu.

Ako je zemljište u veoma lošem stanju, puno štetnih organizama, potrebno ga je zamijeniti.


Tagovi

Priprema plastenika Dezinfekcija Čišćenje plastenika Plastenik Plastenička proizvodnja Proljetna sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.