• Oplodnja povrća
  • 10.02.2020. 11:40

Kako oprašivanje povrća utiče na prinose i kvalitet?

Oplodnja je veoma važna faza u razvoju povrtnih vrsta. Od kvaliteta ovog procesa, zavisi visina prinosa, kvalitet plodova, ali i mogućnost čuvanja sjemena određene sorte.

Foto: Bigstockphoto/Photozi
  • 378
  • 64
  • 0

Oprašivanje je ključno za dobar urod povrća, ali postoji strah kod baštovana da zbog toga neće moći sačuvati sjeme odabrane vrste, odnosno sorte. Ova briga i nije tako velik izazov, kada se naoružamo znanjem o oprašivanju biljaka.

Ovaj proces predstavlja prenos polena sa jednog cvjeta na tučak drugog. Kao rezultat, dolazi do oplodnje i formiranja ploda i sjemena. Obavlja se vjetrom, pomoću insekata ili čovjeka.

Za povrće, idealni oprašivači su insekti

Veliki je broj biljaka koje oprašuje vjetar, ali najveći broj povrtnih vrsta oprašuju insekti, prvenstveno pčele. One su odgovorne za prenošenje polena. Većina povrća ima cvjetove u kojima se razvijaju prašnici sa polenom i tučkom. Kod nekih vrsta, na istoj biljci se nalaze dvije vrste cvjetova: muški sa prašnicima i ženski sa tučkovima. Takođe, postoje i biljke kod kojih razlikujemo muške i ženske, odnosno one sa cvjetovima u kojima su prašnici i one sa cvjetovima u kojima je tučak.

Šta stručnjaci savjetuju za uspješan uzgoj povrća?

Sjeme dobiveno međusobnim ukrštanjem dvije sorte, daje plodove koji u sebi nose osobine od oba roditelja i na taj način se stvaraju nove sorte. Do međusobnog oprašivanja dolazi spontano u prirodi i tako su nastali svi do sada poznati varijeteti. Iskusni proizvođači znaju da međusobna oplodnja različitih sorti rezultira većim urodom. Strah da će se krastavac ukrstiti sa paprikom ili tikvicom je neopravdan. Radi se o različitim biljnim vrstama.

Kukuruz - jedini gdje je oplodnja u istoj godini

U godini međusobnog ukrštanja dvije sorte, plod će imati sve odlike biljke na kojoj je došlo do oplodnje, a tek sledeće godine će se uočiti razlike u odnosu na izvornu, matičnu biljku. Veliki broj povrtara će istaći da zna da je došlo do ovog procesa zbog oblika ploda, već u godini oplodnje, ali to nije istina. Jedina vrsta u bašti kod koje je već u toj vegetacijskoj sezoni, vidljivo da li je došlo do međusobnog oprašivanja je kukuruz.

Rasporedom gajenih usjeva možemo uticati na mogućnost međusobnog oprašivanja ili njegovo sprječavanje.

Vrste povrća i načini oprašivanja:

Paradajz

Paradajz je povrće kod kog je oplodnja cvjeta veoma osjetljiva faza. Ukoliko ne dođe do nje, neće se formirati ni plod. Trebala bi biti dobro urađena jer kod loše, umanjuje se prinos, kvalitet i dolazi do deformacija ploda.

U cvjetu se nalaze prašnici sa polenom i tučak, a do oplodnje dolazi prije otvaranja cvjetova. Možemo reći da je paradajz u većini slučajeva samooplodan i da ne dolazi do međusobnog oprašivanja različitih sorti. Na ovo utiču temperatura, vjetar i insekti. Do oplodnje dolazi na temperaturi iznad 18°C do 30°C. Svako drmusanje biljke paradajza će poboljšati otvaranje prašnika a samim tim i proces. Zbog toga vjetar i insekti, posebno bumbari, imaju veliku ulogu u tome.

Rasađivanje paradajza - savjeti za uspješan uzgoj

Do međusobnog oprašivanja dvije sorte dolazi zbog djelovanja visokih temperatura i insekata. U tom slučaju dolazi do prorastanja tučka iz cvjeta, prije njegovog otvaranja i dozrijevanja prašnika. Insekti, posebno tripsi, svojim aktivnostima, ishranom, utiču na otvaranje. U ovim slučajevima može doći do međusobnog oprašivanja različitih sorti.

Tikvice, krastavci, dinje i lubenice

Kod ovih vrsta, ali i ostalih iz porodice tikvenjača na istoj biljci se nalaze muški i ženski cvjetovi. Veoma često dolazi do pojave da prvo procvjetaju cvjetovi jednog pola, samo muški ili samo ženski. Tada se neiskusni baštovani pitaju šta se dešava i zašto je biljka puna cvjeta, ali nema plodova.

Od izuzetne važnosti je da znamo prepoznati muške i ženske cvjetove. Muške ćemo prepoznati po dugačkim cvjetnim drškama i zbog toga su jasno vidljivi kada pogledamo biljku tikvice. Unutar cvjeta nalaze se prašnici. Ženski se nalaze u osnovi biljke, odnosno blizu vriježe. Cvjetovi su na kratkom plodniku koji već ima formu buduće tikvice. Kada zavirimo u cvjet vidjećemo žig tučka. Zbog svega navedenog, izuzetno su podložne međusobnom oprašivanju. Krastavci, dinje i lubenice se ponašaju na isti način kao tikve, ali u okviru svoje vrste.

Paprika

Cvjet paprike ima tučak i prašnike. Ovo povrće je samooplodno, ali je izuzetno zastupljeno međusobno oprašivanje i na to treba obratiti pažnju kada sadimo veći broj njenih sorti. Procenat međusobnog oprašivanja se kreće od 5 do 45%. Cvjet paprike je bogat medonosnim žlijezdama i veoma privlačan insektima, posebno pčelama. Zbog toga različite sorte čije sjeme želimo sačuvati, trebamo uzgajati odvojeno. To je naročito slučaj sa čili papričicama.

Patlidžan

Cvjet patlidžana ima prašnike i tučak. Samooplodan je i oprašivanje ne zavisi od djelovanja insekata. Proces potpomaže vjetar. Kod patlidžana, kao i kod paradajza, veliki uticaj imaju vanjski faktori (temperatura vazduha, vlažnost vazduha). Visoke temperature i mala vlažnost dovode do isušivanja cvjeta i on propada


Tagovi

Oprašivanje povrća Formiranje ploda Oprašivanje insektima Međusobno oprašivanje Oblik ploda Oplodnja Samooplodne vrste Čili papričice


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB