Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divizma u povrćarstvu
  • 10.06.2023. 07:30

Kako napraviti fungicid i đubrivo od divizme?

Divizma se koristi u narodnoj medicini, ali i u poljoprivredi kao fungicid i đubrivo. Donosimo savjete i recepte

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.684
  • 130
  • 0

Divizme pripadaju rodu Verbascum koji obuhvata preko 250 vrsta, a od kojih je najpoznatija Verbascum thapsus, sitnocvjetna divizma. U narodu su rasprostranjeni i drugi nazivi kao što su uspravna divizma, žuta divizma, svijećnjak, svićnjak, kraljeva svića. Raste na ocjeditom, neutralnom i rahlom zemljištu pored puteva, potoka, na šumskim čistinama, u baštama. Svježe biljke imaju neugodan miris, dok osušenih podsjeća na med.

Dvogodišnja je biljka koja može da naraste od 50 do 150 cm. Cijela je prekrivena dlačicama, a cvjetovi su žuti. Prve godine formira lisnu rozetu, a u drugoj cvjetnu stabljiku. Privlači oprašivače, jer cvjeta dugo i obilno. Slabo medi, ali daje dosta polena.

Druge vrste imaju različite cvjetove koji mogu biti krupniji, obojeni bijelo ili ljubičasto. Sve divizme se odlikuju sadržajem minerala, posebno kalcija. Izuzetno su ljekoviti.

Koristi se u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se koriste za liječenje digestivnog trakta, disajnih puteva, hemoroida.

Od cvjetova se priprema jednostavan sirup za grlo. Uzme se staklena tegla i u nju stavimo svježe cvjetove koje pospemo šećerom. Pokrije se gazom i ostavi na sunčano mjesto. Poslije dvije sedmice šećer će se rastopiti i sirup je spreman za upotrebu.

Čaj od listova koristi se kao diuretik i protuupalno sredstvo. Svježe ubrani listovi se stavljaju na rane, jer doprinose zacjeljivanju.

Štiti od plamenjače

Pored toga što su ljekovite, pronašle su svoje mjesto i u poljoprivredi. Od njih se priprema veoma efikasno sredstvo koje povrće štiti od plamenjače. Biće vam potreban 1 kg svježih, nadzemnih dijelova divizme koje potopite u 3 l vode i ostavite sljedeća tri do četiri dana. Dužina potapanja zavisi od temperature. Viša temperatura znači kraći period potapanja. Zatim procijedite i razblažite sa još 7 do 8 l vode. Ukupno bi trebali imati tečnosti 10 do 11 l.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Obavite tretiranje krompira i drugih povrtnih kultura poslije kiše kada se površina listova prosuši od vlage.

Odlična prihrana, ali...

Odlična je prihrana, ali ne za sve kulture.

Mahunarke je ne podnose, kao ni korjenaste vrste, kineski kupus, keleraba i lukovi. Veoma dobro djeluje na paradajz i krastavce, kao i na paprike. Najčešće se kombinuje sa drugim biljnim vrstama, poput koprive, ili goveđim stajnjakom.

U plastičnu kantu se do pola napuni biljni sadržaj, u početnim razvojnim fazama treba da je više koprive, i dolijemo vodu do 10 cm ispod ruba posude. Sljedeće dvije sedmice odvija se fermentacija. Kada sadržaj prestane da pjeni, tečnost je spremna za upotrebu. U zavisnosti od biljaka koje ste kombinovali, potrebno je razrijediti tečnost sa vodom kako bi izbjegli oštećenje usjeva. U posudu za fermentisanje možete dodati gavez, maslačak i druge biljke.

Prednost je što divizme možete da uzgajate u nekom dijelu bašte, poput koprive, gaveza ili sljeza. Tako će vam uvijek biti dostupna.


Tagovi

Divizma Verbascum Fungicid od divizme Đubrivo od koprive i divizme Plodovito povrće Prihrana Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.