Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasada kupusa
  • 21.04.2020. 09:30

Kako na pravi način rasaditi kupus?

Prije iznošenja napolje, rasad treba što više prilagoditi uslovima koji ga čekaju na otvorenom polju i kad god je to moguće, izlagati ga suncu. Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.411
  • 185
  • 0

Rasad kupusa bi trebalo prije početka rasađivanja pregledati i po pravilu ukloniti i odbaciti sve biljke koje nisu zdrave, sa oštećenim listovima i tjemenim vrhom, slabe, a ostaviti one koje imaju pravilno formirano, a ne izduženo stablo, a koje obično nastaje usljed velike gustine sadnje i nedostatka svjetlosti.

To se reguliše preko sklopa biljaka i prozračnosti stakla odnosno folije. Rasad koji je dobar i zdrav je preduslov za rentabilnu, uspješnu proizvodnju, ocjenjuje Miloš Nikoletić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Prije iznošenja na otvoreno polje, rasad treba što više prilagoditi uslovima koji ga čekaju napolju i kad god je to moguće, izlagati ga suncu. Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje.

Ne treba rasađivati kad je jako sunce

Pred rasađivanje i čupanje, biljke treba dobro zaliti tako da je čitav korjenov sistem dobro pokvašen kako bi se lakše vadio iz podloge, a korjen što manje oštetio.

Prije rasađivanja pokvasiti biljke, kako bi se lakše vadile iz podloge

Samo rasađivanje za ljetni kupus odvija se od kraja maja pa do kraja juna. Najbolje vrijeme i dio dana je pred večer, uz obavezno navodnjavanje. Ne treba rasađivati u nepovoljnim uslovima, a to je kada je najtopliji dio dana, kada su visoke temperature i jako sunce, a ovi nepovoljni uslovi su česti u periodu rasađivanja.

Bez obzira na moguće padavine - zalijevajte!

Sadnja se može obavljati ručno i mašinski u dobro pripremljeno tlo. Prije sadnje kao što je napisano treba da se zemljište zalije. Ne treba izbjegavati navodnjavanje radi predstojećih kiša. Drugo zalijevanje je poslije tri do pet dana. Biljke se brzo oporave i ukorjene ako su dobro obezbjeđene vodom, podsjeća ovaj stručnjak.

Rasađivanje kupusa u ovom periodu izvodi se na rastojanje u redu od 50 - 60 cm i na razmak između redova 60 - 70 cm. Biljke se sade do kotiledona i zemlju oko žila treba sabiti kako bi se zrak izbacio oko njih. Ako se rasađivanje obavi pod nepovoljnim uslovima, postoji mogućnost da broj biljaka koji se ne primi bude značajan i pređe 10 odsto. Par dana poslije toga popunjavaju se prazna mjesta.

Koji su dobri predusjevi?

Kako smo ranije pisali, kupus na istu površinu trebalo bi doći tek nakon tri godine, a dobri predusjevi su lucerka, paradajz, krompir, grašak, ječam i pšenica. On je odličan predusjev za većinu povrtarskih vrsta jer ostavlja zemlju nezakorovljenu i propusnu.

Uzgoj kupusa u plasteniku - uvjeti, rokovi i kultivari

Berba se obavlja odsjecanjem glavice iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere dva do tri puta, a kasni obavezno brati prije jakih mrazeva i temperature od -5°C. 


Tagovi

Berba kupusa Uzgoj kupusa Rasađivanje kupusa Povoljni uslovi Zalijevanje kupusa Predusjevi kupusu


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...