Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar organske hrane ESOF
  • 29.04.2014. 15:00

Kako je ESOF prodao povrće 15 godina unaprijed?

Centar organske hrane ESOF iz susjedne BiH odlično posluje. Imaju ugovorenu prodaju za 15 godina unaprijed, ali ne staju na tome, u planu imaju širenje kapaciteta

Foto: depositphotos, Wavebreakmedia
  • 3.188
  • 251
  • 0

Centar organske hrane ESOF iz Donjeg Vakufa u susjednoj BiH bilježi odlično poslovanje, a dokaz tome je ugovorena prodaja za narednih 15 godina. U današnje vrijeme, to je uistinu rijetkost. Pitate se kako im je to uspjelo?

Njihovo povrće nosi oznaku organske hrane, a uzgaja se u plastenicima u mjestu Kamenjača kod Donjeg Vakufa. Sve što proizvedu, ne samo ove, nego i idućih 15 godina, otkupit će njemačka kompanija Bio Agrar International. Tako će se njihovo povrće naći na policama njemačkih, engleskih i francuskih supermarketa. Sva hrana bit će etiketirana sa oznakom "organska hrana", budući da povrće proizvedeno u njihovim plastenicima to uistinu i jest.

Koja je tajna njihova uspjeha?

Za podneblje toga kraja karakteristično je da sadnja paprika počinje u svibnju, dok je berba, ukoliko sve teče po planu, bez vremenskih nepogoda, rezervirana za kolovoz. No, u plastenicima ESOF-a prva paprika će se obrati već u svibnju, i tako nekoliko puta u razmaku od tjedan dana, a najesen slijedi nova sadnja, nakon koje će uslijediti nova berba i tako sve do mjeseca studenog.

Tvrtka ESOF raspolaže sa 22 visoko sofisticirana plastenika, koji zauzimaju ukupnu površinu od 11.000 m2, u kojima vlada atmosfera apsolutne organske sredine. Ove godine su vrijedne ruke radnika zasadile ukupno 380.000 biljaka rajčice.

Inače, tvrtka posluje tek godinu dana, a njezin rukovoditelj Semin Bašić, ističe kako se za proizvodnju povrća u njihovom centru koriste isključivo organski stimulatori i sredstva. Zaštita se provodi na organskoj bazi, životinjskog i biljnog porijekla, bez ikakve prisutnosti kemijskih dodataka. Tlo za sadnice ispunjava visoke svjetske kriterije, a u apsolutno čistim organskim uvjetima proizvedene su i same sadnice, tako da od samog sjemena pa sve do ploda imaju zaokružen ciklus organske proizvodnje, što se sve više traži i cijeni na inozemnom tržištu hrane. Plastenici u kojima se uzgaja povrće opskrbljeni su najnaprednijim tehnologijama, sa duplim folijama, ispunjenim toplim zrakom. Stropovi i bočne strane plastenika otvaraju se i zatvaraju sami automatizmom, ovisno o vremenskim prilikama. Sam ulazak u plastenike odvija se preko spužvastih podnica sa sredstvom za dezinfekciju, a zaposlenici imaju jednoobraznu odjeću i biljkama barataju isključivo u rukavicama.

Težak put do eko certifikata

Bez ovih certifikata ne bi mogli izvoziti svoje proizvode, a morali su ispuniti i visokopostavljene kriterije, od toga da je proizvodnja daleko od prometnica, da je voda kojom se opskrbljuju bakteriološki ispravna, kao i zrak, da u blizini nema kanalizacijskih cijevi i bilo kakvih drugih nečistoća, pa do toga da biljka od stabljike za sadnju, pa do ploda bude ispravna. Ovdje se radi o prozvodnji koja traži prirodno tlo, svježu vodu i dobro sunce, a sve to ima ESOF i upravo je to kvaliteta koju svojim radom pružaju. Predano rade na proširenju proizvodnje, a mogli bi zaposliti i do 480 ljudi. Bio Agrar International, kako kaže njegov direktor, s ESOF-om želi postići vodeću poziciju na tržištu u Njemačkoj, ali i u drugim europskim zemljama.

Njihov uspjeh leži u jasno preciziranoj viziji budućnosti!

Centar ESOF posluje sa brojnim kooperantima diljem BiH, a u planu imaju proširenje kapaciteta i postavljanje novih plastenika u Kozarcu i Zavidovićima. Trenutno proizvode gotovo 600 tona povrća, a u suradnji sa investitorom i partnerom u projektu iz Arapskih Emirata proizvodnju planiraju povećati za četiri puta. U najveći regionalni centar organske hrane uložena su gotovo tri milijuna eura, a ne planiraju na tome stati. Do 2015. godine imaju u planu podići 100 profesionalnih automatskih plastenika, ukupne površine 50.000 m2. Ne samo da žele dostići traženih 5.000 tona povrća godišnje, nego namjeravaju otvoriti vlastitu hladnjaču i distributivni organski agrocentar te pokrenuti proizvodnju vlastitih sadnica. Planiraju zaokružiti kompletan krug organske proizvodnje, a pronalazak ispravnog puta do tržišta organske hrane, tvrtku ESOF iz BiH vinuo je u nebesa i pokazalo se kako je to odlična garancija za uspjeh.

Foto: depositphotos, Wavebreakmedia


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Organska hrana ESOF Donji Vakuf BiH Bio Agrar International Plastenici Povrće Edina Hebib Semin Bašić Paprika Automatski plastenici Tržište hrane Eko certifikat Uspjeh BiH Prirodno tlo Svježa voda Hladnjača Distribucijski centar Bakteri


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.