Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi Slatine
  • 20.03.2024. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Kako izgleda jedan od najsavremenijih plastenika u BiH?

Zadrugari rasad proizvode za sebe, svoje kooperante i prodaju, a danas je upriličeno predstavljanje novog plastenika

Foto: Draško Bašić
  • 526
  • 125
  • 0

Savremeni plastenik sa automatskim upravljanjem instaliran je na imanju Draška Bašića, u Slatini, nadomak Laktaša. Kako nam je ispričao ovaj poljoprivrednik, koji je i predsjednik zadruge "Plodovi Slatine", riječ je o jedinstvenom plasteniku u toj regiji.

"Automatika je otvaranje, zatvaranje, orošavanje, zalijevanje, rasvjeta za nadoknadu svjetla, grijanje i tako dalje", pohvalio nam se Bašić, navodeći kako je riječ o domaćem proizvodu iz Gračanice, za kojeg su dijelovi kojih nema u našoj zemlji dobavljani iz inostranstva.

Pun k'o šibica

Zadrugari rasad proizvode za sebe, svoje kooperante i prodaju, a danas je upriličeno predstavljanje novog plastenika. "Sada je već njemu rasad paradajza, paprike, krastavca, salate, luka. Već je u proizvodnji i pun je kao šibica", priča nam predsjednik PZ "Plodovi Slatine", dodavši da će o svemu brinuti 15-tak zadrugara.

U 11 lokalnih zajednica bit će dodijeljeni plastenici i junice, poziv ponuđačima u toku

Ovaj projekat tehnološke inovacije, zadruga je nabavila uz finansijsku podršku od 50 hiljada maraka koju je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dok su oni uložili 40 hiljada KM. Riječ je o pilot projektu sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, gdje će student obavljati svoju praksu.

Zauzima površinu od 340 m2

"Rasadnik je sada na zatvorenoj površini od 340 kvadrata i omogućio nam je 100 postotno povećanje proizvodnje u odnosu na prošlu godinu, a dogodine ćemo planirati i veću proizvodnju", kaže Bašić.

Savremeni plastenik omogućit će precizan rad, odnosno kontrolu ambijentalnih uslova u proizvodnji, što će svakako doprinijeti i smanjenju upotrebe radne snage, prevenciji bolesti i poboljšanju obima i kvaliteta finalnog proizvoda.
 


Fotoprilog


Tagovi

Plastenik Savremeni plasenik Automatsko upravljanje Draško Bašić Plodovi Slatine Laktaši Rasad


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.