Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolci za paradajz
  • 03.10.2017. 19:00

Kako dezinficirati kolce za paradajz

Ne dopustite da se ovosezonske bolesti koje su napale paradajz prenesu i na iduću godinu. Poduzmite preventivne mjere.

Foto: Bigstockphoto/kalim
  • 1.646
  • 70
  • 0

Paradajz je sklon različitim gljivičnim, virusnim i bakterijskim oboljenjima s kojima se borimo tijekom cijele sezone uzgoja

Sigurno ste se susreli s plamenjačom, pjegavostima lista i sličnim oboljenjima koristeći neka od konvencionalnih ili ekoloških pripravaka.

Kako biste iduće godine umanjili mogućnost da paradajz ponovo oboli (što ipak najviše ovisi o vremenskim prilikama), napravite nekoliko preventivnih mjera.

1. Zaražene ostatke paradajza ne ostavljajte na bašči ili njivi. Virusi, bakterije i gljivice prodiru u zemlju, ondje ostaju i samo čekaju iduću godinu da se ponovo zalijepe na zdravu biljku. To čak ne mora biti paradajz nego i kulture koje su sklone ovim oboljenjima (krastavci, bundeve, krumpir).

2. Zaražene ostatke nemojte bacati ni u kompost jer ćete tako prenijeti oboljenje na zemlju. Zražene biljne ostatke je zato najbolje spaliti.

3. Dezinficirajte kolce koje koristitite za vezanje paradajza. S kolaca prvo maknite vezice i bacite ih. Bilo da se radi o drvenim, metalnim ili plastičnim kolcima, očetkajte ih žičanom četkom za alat i pokušajte ukloniti što više zemlje.

Nakon toga ih dezinficirajte klorom u omjeru 1 dio klora, 9 dijelova vode.
Otopinu klora i vode ulijte u veliku posudu (veliko korito) te ostavite kolce da se namaču najmanje pola sata.

Dezinfekciju možete napraviti i s amonijevim kloridom gdje je jedna žlica dovoljna za galon vode (4,5 litre vode) ili s vodikovim peroksidom.

Nakon što ste kolce dezinficirali, pustite ih da se osuše na zraku te ih do proljeća spremite na suho mjesto.

Jedan od načina dezinfekcije je da kolce kratko prijeđete plamenom, najbolje pomoću brenera.

Foto: Bigstockphoto/kalim


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Dezinfekcija kolaca za paradajz Kolci za paradajz Plamenjača Paradajz Uzgoj paradajza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]