Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna đubriva
  • 05.07.2023. 07:30

Kada se primjenjuju folijarna đubriva i koje su mu prednosti?

Laka primjena i brzo djelovanje, posebno u ovo doba godine, samo su neke od dobrobiti. Znate li u koje doba dana ih koristiti?

Foto: Depositphotos/iama_sing
  • 269
  • 16
  • 0

Vrijeme je kada veliki broj poljoprivrednih kultura, posebno povrtlarskih, cvjeta i plodonosi. Biljkama su potrebna hraniva. Problem sa đubrivima koja se dodaju u zemlju je što nedostatak vlage često limitira njihovo usvajanje, čak i kada je zemljište dovoljno snabdjeveno.

Kada primijetimo da usjev pati od nedostatka hranjivih elemenata možemo dodati folijarna, tečna đubriva koja djeluju preko lista. Usvajanje i transport su brži i efikasniji.

Mogu se miješati sa sredstvima zaštite

Njihova primjena je jednostavna. Pakovanja zauzimaju manje prostora nego klasična granulirana đubriva, a prije korištenja se razrjeđuju vodom. Svestrana su, mogu se primjenjivati za različite vrste i faze razvoja. Pokazala su se odličnim za ishranu biljaka s nutrijentima kao što su: željezo, kalcij, magnezij, bakar, bor i drugi minerali, zatim aminokiseline i druge korisne materije.

Glavni minerali, azot, fosfor i kalij, mogu se ovakvim tretmanom nadoknaditi samo u manjim količinama.

Primjena ovakvih đubriva se smatra dopunskom. Djeluju veoma brzo u kritičnim fazama rasta i razvoja. Nema ispiranja u zemljištu. Neka od njih mogu da se miješaju i primjenjuju s pesticidima za zaštitu od štetočina i prouzrokovača oboljenja.

Najbolji termini primjene

Kako bi dobili dobre rezultate, primjenjuju se u rano jutro ili uveče, prije ili poslije kiše. Izbjegnite popodnevne vrućine i ožegotine od kapljica. Neke formulacije mogu biti fotoosjetljive. Primjena u ranim jutarnjim satima, prije nego što nastupi dnevna vrućina, sprečava isparavanje ili prebrzo sušenje, omogućava biljci da apsorbuje hranljive materije pre nego što sunčeva toplota postane previše intenzivna. Osim toga, temperature iznad 24ºC ne pogoduju usvajanju jer se tada stome na listovima nekih vrsta zatvaraju.

Primjena u večernjim satima pogodna je za osjetljive biljke kojima niže, noćne temperature obezbjeđuju bolje usvajanje hraniva.

Što se sije, sadi i radi u julu?

Kada je u pitanju kiša, bolje je sačekati da padne i lisna masa se osuši od kapi. Prije primjene obavezno pročitajte uputstvo gdje je navedeno s koliko vode ga treba razrijediti te na kojoj temperaturi se obavlja tretiranje bez štetnih posljedica. To će dovesti do bržeg i boljeg rasta i razvoja biljaka.


Tagovi

Ishrana bilja Folijarna đubriva Folijarna prihrana Đubrenje Tečno đubrivo Doba dana Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.