Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u julu
  • 26.06.2023. 07:30

Što se sije, sadi i radi u julu?

Intenziviraju se radovi u bašti, voćnjaku, pčelinjaku. Obavlja se sadnja, sjetva, zalijevanje, zaštita i berba.

Foto: Depositphotos/diignat
  • 198
  • 12
  • 0

Ove godine vegetacija kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika i dugotrajne kiše. U ovom mjesecu nastupa pravo ljeto, padavina bi trebalo biti manje, ali su moguće oluje i grmljavinska nevremena. Period je visokih temperatura pa radove obavljajte ujutro i uveče.

Biljke počinju patiti zbog nedostatka vlage u zemljištu. Neophodno je zalijevanje i to vodom koja je odstajala, nikako hladnom i ne vlažite biljke.

Osjetljivi su paprike, paradajz, patlidžan. Mahune i grah mogu odbaciti cvjetove ako ih zalijevamo hladnom vodom.

Zbog čega opadaju plodovi paprike, paradajza i ostalog povrća?

Kupusnjačama godi zalijevanje po listovima. Ako ste u mogućnosti, malčirajte zemlju oko biljaka. 

Jul - mjesec intenzivnih radova

Nastavite sa zaštitom bilja. Poslije vlažnog perioda pojavile su se mnogobrojne bolesti, intenziviran je napad štetočina. Puževi se polako povlače, a javljaju grinje, tripsi, razne gusjenice.

U povrtlarskim usjevima i voćnjacima obavlja se uklanjanje korova i košenje. Beru se tikvice, krastavci, mahune, mladi krompir, mrkva. Završava se berba lukova koje je potrebno očistiti od zemlje, odsjeći nadzemni dio i skratiti korijen.

Redovno uklanjajte zaperke paprike, paradajza, krastavca i patlidžana. Vezujte paradajz i krastavce. Sada se obavlja prihrana đubrivima bogatim kalijem, borom i drugim elementima koji potpomažu cvjetanje i ishranu mladih plodova. Za neke usjeve postavite zaštitne mreže koje će stvarati hladovinu. Posebno će to goditi paprikama.

Uklanjajte zaperke (Foto: M.C.Celić)

Što sijati u julu?

Na oslobođene gredice sijemo niske mahune, krastavce za kiseljenje i druge vrste povrća koje se beru tokom jeseni i rane zime. Sadimo presadnice poriluka, kelja, kelja pupčara, karfiola. Za sve radove trebamo obezbijediti navodnjavanje.

Kako spasiti brak: Zalijevati vodom iz kante ili iz šlaufa?

Berite začinsko i ljekovito bilje, sušite ih u sjeni i čuvajte osušene u papirnatim vrećicama i staklenim teglama na suhom i hladnijem mjestu.

Za stoku se priprema hrana za zimu. U voćnjacima obratite pažnju na novoposađene sadnice. Potrebno ih je zaliti. Intenzivni su radovi u pčelinjaku.

Sada se oživljavaju reznice raznog grmlja. Obavlja se i zelena rezidba voćaka. Sijemo i sadimo dvogodišnje ukrasno bilje.

U bašti i voćnjaku sada ima dovoljno mase za kompostiranje. Miješajte zelenu i smeđu masu kako bi osigurali pravilno odvijanje procesa kompostiranja. Ne zaboravite zalijevati i prevrtati kompostnu masu.


Tagovi

Poljoprivredni radovi Radovi u julu Zalijevanje Sjetva u julu Sadnja u julu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]