Pretraga tekstova
Kako prepoznati zrelost rotkvice, pravilno je pripremiti za tržište i odlučiti hoćemo li je prodavati s listovima ili bez?
Rotkvica je brzorastući povrtni proizvod koji zahvaljujući kratkom vegetacijskom periodu može biti spremna za berbu već 3 do 5 sedmica nakon sjetve, ovisno o sorti, klimatskim uvjetima i načinu uzgoja.
Zrelost rotkvice se prepoznaje po veličini korijena, koji bi trebao doseći promjer od 2 do 4 cm, ovisno o vrsti. Površina treba biti glatka, čvrsta i bez pukotina, a boja karakteristična za sortu (npr. bijela, crvena ili dvobojna). Ako se ostavi predugo u tlu, postaje drvenasta, gubi sočnost i može pucati, što smanjuje njenu tržišnu vrijednost.
Berba rotkvice obavlja se ručno, pažljivim iščupavanjem iz tla kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. Mogu se prodavati sa listovima ili bez, ovisno o zahtjevima tržišta.
Listovi su jestivi, bogati vitaminima i mineralima, te se često koriste u salatama ili kao ukras. Prodaja rotkvice s listovima može biti prednost jer ističe svježinu proizvoda, ali zahtijeva pažljivije rukovanje kako bi se listovi održali zeleni i čvrsti. S druge strane, rotkvice bez listova lakše se pakiraju i imaju duži rok trajanja.
Prije prodaje, rotkvice se temeljito operu kako bi se uklonile sve nečistoće s površine korijena, te se osuše kako bi spriječili gnjiljenje. Pakiranje ovisi o zahtjevima kupaca: možete ih staviti u plastične vrećice, šuplje kutije ili korpe, uz osiguranje dobre ventilacije kako bi se održala svježina. Ako se prodaju s listovima, važno je da listovi budu svježi i bez znakova uvenuća.
Za dugotrajniju pohranu, rotkvice se mogu čuvati u hladnjačama na temperaturi od 0 do 2°C i visokoj relativnoj vlažnosti zraka (90 - 95%). Međutim, rotkvica je osjetljiva na dugotrajno skladištenje, pa se preporučuje brza distribucija nakon berbe kako bi se zadržala sočnost, hrskavost i ukus.
Uz pravilnu berbu, pranje, pakiranje i brzu prodaju, rotkvica može biti atraktivan i profitabilan proizvod na tržištu, bilo s listovima ili bez njih. Njena svestranost i brzi ciklus uzgoja čine je omiljenim izborom kako za proizvođače, tako i za potrošače.
Tagovi
Berba rotkvice Zrelost rotkvice Rotkvica s listovima Skladištenje Pakiranje
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393... Više [+]
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu
Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393 korisnika od čega 346 fizičkih i 47 pravnih lica. Fizičkim licima isplaćeno je 290 546 maraka, a pravnim licima 204 186 KM.
Ovo je po prvi put od kako Općina Bugojno iz Budžeta isplaćuje poljoprivredne poticaje, da to uradi u cijelom iznosu i prije proljetne sjetve, što je veliki iskorak za poljoprivredne proizvođače, kojima je sada lakše planirati svoje aktivnosti na imanjima kojima gazduju.
Foto: Bugojno Danas
Selma Mujić
prije 5 dana
Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina. Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina.
Jasmin Hodžić
prije 5 dana
Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇 Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇