Pretraga tekstova
Kako prepoznati zrelost rotkvice, pravilno je pripremiti za tržište i odlučiti hoćemo li je prodavati s listovima ili bez?
Rotkvica je brzorastući povrtni proizvod koji zahvaljujući kratkom vegetacijskom periodu može biti spremna za berbu već 3 do 5 sedmica nakon sjetve, ovisno o sorti, klimatskim uvjetima i načinu uzgoja.
Zrelost rotkvice se prepoznaje po veličini korijena, koji bi trebao doseći promjer od 2 do 4 cm, ovisno o vrsti. Površina treba biti glatka, čvrsta i bez pukotina, a boja karakteristična za sortu (npr. bijela, crvena ili dvobojna). Ako se ostavi predugo u tlu, postaje drvenasta, gubi sočnost i može pucati, što smanjuje njenu tržišnu vrijednost.
Berba rotkvice obavlja se ručno, pažljivim iščupavanjem iz tla kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. Mogu se prodavati sa listovima ili bez, ovisno o zahtjevima tržišta.
Listovi su jestivi, bogati vitaminima i mineralima, te se često koriste u salatama ili kao ukras. Prodaja rotkvice s listovima može biti prednost jer ističe svježinu proizvoda, ali zahtijeva pažljivije rukovanje kako bi se listovi održali zeleni i čvrsti. S druge strane, rotkvice bez listova lakše se pakiraju i imaju duži rok trajanja.
Prije prodaje, rotkvice se temeljito operu kako bi se uklonile sve nečistoće s površine korijena, te se osuše kako bi spriječili gnjiljenje. Pakiranje ovisi o zahtjevima kupaca: možete ih staviti u plastične vrećice, šuplje kutije ili korpe, uz osiguranje dobre ventilacije kako bi se održala svježina. Ako se prodaju s listovima, važno je da listovi budu svježi i bez znakova uvenuća.
Za dugotrajniju pohranu, rotkvice se mogu čuvati u hladnjačama na temperaturi od 0 do 2°C i visokoj relativnoj vlažnosti zraka (90 - 95%). Međutim, rotkvica je osjetljiva na dugotrajno skladištenje, pa se preporučuje brza distribucija nakon berbe kako bi se zadržala sočnost, hrskavost i ukus.
Uz pravilnu berbu, pranje, pakiranje i brzu prodaju, rotkvica može biti atraktivan i profitabilan proizvod na tržištu, bilo s listovima ili bez njih. Njena svestranost i brzi ciklus uzgoja čine je omiljenim izborom kako za proizvođače, tako i za potrošače.
Tagovi
Berba rotkvice Zrelost rotkvice Rotkvica s listovima Skladištenje Pakiranje
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]
Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja.
Površina novog volijera će biti 4000 m2 i omogućiće lakši i sigurniji uzgoj fazanske divljači.