Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brzorastuća povrtnica
  • 16.03.2025. 12:00

Kada je rotkvica spremna za berbu, jedu li se listovi?

Kako prepoznati zrelost rotkvice, pravilno je pripremiti za tržište i odlučiti hoćemo li je prodavati s listovima ili bez?

Kada je rotkvica spremna za berbu, jedu li se listovi?
Foto: Shutterstock/FotoDuets
  • 224
  • 36
  • 1

Rotkvica je brzorastući povrtni proizvod koji zahvaljujući kratkom vegetacijskom periodu može biti spremna za berbu već 3 do 5 sedmica nakon sjetve, ovisno o sorti, klimatskim uvjetima i načinu uzgoja.

Zrelost rotkvice se prepoznaje po veličini korijena, koji bi trebao doseći promjer od 2 do 4 cm, ovisno o vrsti. Površina treba biti glatka, čvrsta i bez pukotina, a boja karakteristična za sortu (npr. bijela, crvena ili dvobojna). Ako se ostavi predugo u tlu, postaje drvenasta, gubi sočnost i može pucati, što smanjuje njenu tržišnu vrijednost.

Berba rotkvice

Berba rotkvice obavlja se ručno, pažljivim iščupavanjem iz tla kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. Mogu se prodavati sa listovima ili bez, ovisno o zahtjevima tržišta.

svježe ubrane rotkvice u gajbi
Prije prodaje rotkvice se temeljito operu (Foto: Jasmin Hadžić)

Listovi su jestivi, bogati vitaminima i mineralima, te se često koriste u salatama ili kao ukras. Prodaja rotkvice s listovima može biti prednost jer ističe svježinu proizvoda, ali zahtijeva pažljivije rukovanje kako bi se listovi održali zeleni i čvrsti. S druge strane, rotkvice bez listova lakše se pakiraju i imaju duži rok trajanja.

Prije prodaje, rotkvice se temeljito operu kako bi se uklonile sve nečistoće s površine korijena, te se osuše kako bi spriječili gnjiljenje. Pakiranje ovisi o zahtjevima kupaca: možete ih staviti u plastične vrećice, šuplje kutije ili korpe, uz osiguranje dobre ventilacije kako bi se održala svježina. Ako se prodaju s listovima, važno je da listovi budu svježi i bez znakova uvenuća.

Osjetljiva na dugotrajno skladištenje

Za dugotrajniju pohranu, rotkvice se mogu čuvati u hladnjačama na temperaturi od 0 do 2°C i visokoj relativnoj vlažnosti zraka (90 - 95%). Međutim, rotkvica je osjetljiva na dugotrajno skladištenje, pa se preporučuje brza distribucija nakon berbe kako bi se zadržala sočnost, hrskavost i ukus.

Zašto uzgajati rotkvice? Top 10 razloga i recept za sirup

Uz pravilnu berbu, pranje, pakiranje i brzu prodaju, rotkvica može biti atraktivan i profitabilan proizvod na tržištu, bilo s listovima ili bez njih. Njena svestranost i brzi ciklus uzgoja čine je omiljenim izborom kako za proizvođače, tako i za potrošače.


Tagovi

Berba rotkvice Zrelost rotkvice Rotkvica s listovima Skladištenje Pakiranje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]