Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba
  • 08.07.2022. 07:30

Kada je lubenica zrela?

Samo zrele lubenice su ukusne. Kako prepoznati pravi trenutak berbe?

Foto: Depositphoto/vverve
  • 421
  • 43
  • 0

Lubenice su najpopularnije tokom ljeta, bogate su vodom i odlične za osvježavanje i hidratiziranje. Kako bi ubrali plod u pravom trenutku potrebno je posmatrati biljku, jer postoje nepogrešivi znakovi da je pravi trenutak za berbu.

Nedozreli plodovi su neukusni, blijede pulpe i nisu sočni. Prezreli imaju brašnastu konzistenciju, unutrašnjost je mekana i počinje truliti. Od sadnje do berbe lubenice treba da prođe između 75 i 95 dana. Kada se obavlja sjetva sjemena tada je potrebno oko 100 dana. Taj period zavisi od sorte i uslova uzgajanja.

Pospješite dozrijevanje

Na biljci se uklanja vrh. To će pomoći razvoju bočnih prirasta koji daju krupnije plodove. Lubenica jednom stranom naliježe na zemlju i taj dio ostaje bijel ili svjetliji. Kako bi dozrijevanje bilo ujednačeno možemo ih povremeno malo okrenuti.

Za ujednačeno dozrijevanje povremeno ih okrenite (Foto: Depositphoto/Nikodash)

Ne treba ih snažno zaokretati, jer će doći do opadanja plodova. Kako ne bi ležali na zemlji ispod njih se stavljaju komadi daske ili stiropora. To sprečava kontakt sa zemljom i truljenje.

U poslednjoj etapi sazrijevanja isključuje se navodnjavanje. Takve lubenice neće biti vodenaste, a njihov plod će imati više šećera i bit će slađi s razvijenim okusom.

Kako znati da je zrela?

Bijeli ili svijetli dio koji se nalazi na zemlji dobiva krem nijansu. Biljka je puzava i prvi znak zrelosti je da se vitice u blizini ploda suše. Peteljka zrele lubenice se počinje sušiti, a površina kore je prekrivena bjeličastim prahom koji je sličan vosku, odnosno stvara se pepeljak.

Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče (Foto: Depositphoto/biggereye)

Kod zrelog ploda površina kore je glatka, dok zeleni imaju hrapavu. Možemo noktom lako zagrebati površinu kore kada je lubenica zrela. Osim toga, kada prstom kucnemo u površinu kore čujemo karakteristične zvuke u zavisnosti od zrelosti. Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče.

Ubrani plod se krpom obriše od zemlje, a može da se čuva nekoliko sedmica u zavisnosti od uslova. Najbolje ih je rashladiti i što prije pojesti.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Berba lubenice Zrele lubenice Odreživanje zrelosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]