Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineski bijeli luk
  • 23.11.2017. 17:00

Još jeftiniji kineski bijeli luk

Kina ove godine proizvela 30% više bijelog luka nego lani.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 364
  • 24
  • 0

U novembru prošle godine, cijena bijelog luka bila je 3,25 KM do 3,65 km po kg. U novembru 2017, cijena je pala na 0,85 do 1,35 KM po kilogramu, što je tek trećina do četvrtine cijene prošle godine. U kineskom glavnom središtu proizvodnje bijelog luka, selu Jin u pokrajini Shandong, cijena je ostala stabilna na 3,5 KM po kilogramu, od septembra prošle godine do marta 2017. godine.

Od tada se cijena povećala u aprilu i maju i to do 5,25 KM po kg. Ovo je najviša cijena u gotovo pet godina, ali nije dugo trajala, navodi freshplaza.

Hladna zima

Razlog snažnih i nestabilnih cijena bijelog luka uzrokovana je velikim promjenama u proizvodnji. Prema statistikama lokalnog Odjela za poljoprivredu, zima 2015. bila je najhladnija u posljednjih 40 i više godina što je uzrokovalo ozbiljno smanjenje količine bijelog luka u 2016. godini. Naravno, njegova se cijena zato drastično povećala.

Povećali proizvodnju

Povijest nam govori da se nakon snažnog porasta cijene uvijek javlja jednako snažan pad cijena. Nakon porasta cijena od 2016., mnogi poljoprivrednici diljem Kine povećali su površinu proizvodnje bijelog luka.

Pored toga, ovogodišnje proljeće bilo je prilično toplo s puno kiše što je pogodovalo bijelom luku. Rezultat toga je da je ukupna proizvodnja bijelog luka u četiri glavna proizvodna područja premašila 6,3 miliona tona.

Dakle, radi se o povećanju od 30% u odnosu na 2017. godinu.

Foto: Pixabay/Free-Photos


Tagovi

Bijeli luk Kineski bijeli luk Cijena bijelog luka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]