Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastvor od joda
  • 16.05.2023. 07:30

Jod u povrćarstvu se koristi u mikrodozama - kako napraviti rastvor?

Jod se koristi kao đubrivo za zalijevanje i folijarnu prihranu, ali i kao sredstvo za zaštitu povrtnih kultura od štetočina i bolesti

Foto: Depositphotos/FussSergeis
  • 1.574
  • 137
  • 0

U ishrani povrća često slušamo koliko su važni azot, fosfor i kalij, a zaboravlja se značaj mikroelemenata, posebno joda. Osim toga, on ima važnu ulogu kada je u pitanju kontrola i zaštita od štetočina i bolesti, poboljšanje imuniteta biljaka. Upotrebljava se za dezinfekciju zemljišta i ne primjenjuje u vrijeme mirovanja biljaka.

Kako se očituje nedostatak joda?

Nedostatak joda se očituje kroz loše zametanje plodova, truljenje cvjetova, biljke kasnije stupaju u fazu cvjetanja i plodonošenja, smanjuje se veličina plodova, opada imunitet biljaka i one postaju meta napada nematoda, larvi i raznih gljivica.

U samim plodovima smanjuje se sadržaj skroba i mijenja njihov kvalitet i okus.

Oprez: Koriste se mikrodoze

Najčešće se koristi kao đubrivo, ali i za prevenciju bolesti kao što su plamenjača, pepelnica, truleži. Djeluje i na prve znakove infekcije. Upotrebljava se zalijevanjem ili kao folijarno đubrivo.

Koristi se u mikrodozama, jer veće koncentracije mogu spaliti biljke. Kada ga upotrebljavamo za folijarnu prihranu ili tretiranje biljke moraju biti velike i jake, inače možemo izazvati štetne posljedice. Na presadnice se primjenjuje tek kada se ukorijene, jer su neke vrste izuzetno osjetljive, posebno patlidžan. Ne koristi se često.

Rastvor za zaštitu i đubrivo

Nakon sadnje rasada paradajza, patlidžana, paprike dobro je svaku biljku zaliti sa 1l rastvora koji se priprema tako što se u 10 l vode ukapaju tri kapi joda. Za krastavce se na 9 l vode doda 1 l mlijeka i 12 kapi joda. Okupajte biljke krastavaca i površinu okolnog zemljišta. To će pomoći u uništavanju spora plamenjače i pojave hloroze.

U zaštiti kupusa primjenjuje se nešto veća doza joda, na 10 l vode dodaje se 40 kapi, a na svaku biljku izlijevamo 1 l rastvora.

Može da se koristi i kao folijarno đubrivo, ali tada koristimo blaži rastvor od pet kapi u 10 l vode.


Tagovi

Jod Prihrana povrća Zaštita povrća Jod đubrivo Jod fungicid Nedostatak joda Jod u povrćarstvu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁