Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljute papričice
  • 17.02.2024. 13:30

Jesu li ljute papričice zdrave?

Samo jedan zalogaj ljute papričice stvara utisak da nam usta gore, oči peckaju i suze, ali mnogi obožavaju taj osećaj "vatrenog zadovoljstva".

Foto: Zoran Preradović
  • 154
  • 8
  • 0

Raznovrsna hrana koju tokom dana jedemo različito utiče na naš organizam. Taj uticaj može biti gotovo neprimjetan, ali određena hrana može izazvati gorčinu, ljutinu što je individualna stvar. Ljuta hrana može da izaziva poseban osjećaj i reakciju onog trenutka kada je stavimo u usta, njeni sastojci jednostavno peckaju i žare, često se pojavljuje i crvenilo, ali i suze u očima.

Svima koji su bar jednom u životu zagrizli ljutu papričicu ova priča je dobro poznata. Oni koji vole ljuto uživaju jedući ljutu i začinjenu hranu, dok oni koji to ne vole često se pitaju zašto i kako neko može da jede takvu hranu, a samo po sebi se nameće i pitanje da li je za naš organizam štetna ili korisna.

Ljute, a zdrave

Za velike ljubitelje izrazito ljutih jela smatraju se Meksikanci, Indijci, Mađari koji svoj obrok ne mogu da zamisle bez ljutih papričica i to onih najljućih. Bez obzira što jednostavno rečeno odmah izazivaju vatru u ustima ljute papričice se odavno smatraju zdravim začinom, a njihovo glavno bioaktivno jedinjenje kapsaicin ima i neka jedinstvena svojstva.

Ovaj vatreni sastojak vezuje se za receptore bola, izaziva peckanje, ali ne uzrokuje prave opekotine i kako tvrde stručnjaci ima mnoge koristi po zdravlje.

Nije samo ljuto, nego i zdravo

Kako potvrđuju historijski podaci znali su to i stari Asteci i Maje pre više hiljada godina, a danas nakon mnogobrojnih ispitivanja i istraživanja to potpisuje i savremena medicina. Znači, kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i ljekovita svojstva. Ljuta papričica je moćan analgetik i stimulans cirkulacije, djeluju antiinflamatorno, poboljšava kardiovaskularni sistem, ljuti ukus utiče na apetit i poboljšava probavu i jača imunitet. S obzirom na ljekovita svojstva i bogatstvo minerala i vitamina koristi se u farmaciji i često je sastavni dio gelova, krema i flastera protiv hroničnih bolova.

Veliki ljubitelji ljutih papričica znaju da postoji skala za mjerenje ljutine paprika, a to je Skovilova skala koja mjeri količinu kapsaicina.

Specijalitet samo za prave gurmane

Više od sedamdeset vrsta ljutih papričica u svom plasteniku uzgaja Zoran Preradović iz Kaća u Srbiji. Za sve prave gurmane koji su spremni za ljuti izazov na tanjiru priprema prave poslastice od najljućih karolina riper i habanero do blago ljutih halapenjo papričica.

Papričice mogu da se beru i golom rukom, ali da se strogo vodi računa da plod ne pukne

"Prošle godine sam imao više od 800 struka, to je veoma zahvalna biljka, svaka je drugačija i ima plodove različitih boja i naravno ljutine. Za neke smo morali organizovati degustaciju i pozvali smo ljude koji vole ekstremno ljute da nam to i potvrde", rekao nam je Preradović uz objašnjenje da papričice mogu da se beru i golom rukom, ali da se strogo vodi računa da plod ne pukne i tako ne dospije do lica ili očiju.   

Naš sagovornik kaže da mnogi ljudi traže tek ubrane koje mogu ostati svježe i dvije sedmice, ali da je on otišao korak dalje i priprema ljuti ajvar, sos i različite vrste umaka kao i tucanu i mljevenu najljuću papriku. Sve to radi u posebnoj prostoriji i za taj posao koristi noževe, posude, mlinove koje zbog ljutine paprika ne koristi u druge svrhe.  

Potrebna je posebna priprema prije pravljenja sosa i ajvara

"Kada pripremamo sos ili ajvar, kada kuhamo ili pečemo paprike obavezno koristimo rukavice i maske kako bi se zaštitilo cijelo lice, a kada mljevenu presipamo u ambalažu moramo dobro paziti da u prostoriji nema ni daška promaje, u protivnom udisali bismo taj ekstremno ljuti prah", rekao nam je naš sagovornik i dodao da pored takvih koje izazivaju znojenje i suze u očima ima i blažu varijantu, a to je halapenjo papričica koja daje savršeno pikantni okus jelima.

Ključ je u umjerenosti

Treba napomenuti da većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus hrane i da pored toga što je ljuta paprika ljekovita, nema potrebe za pretjerivanjem jer i u konzumiranju ljutog okusa potrebna je zlatna sredina.

"Ne treba ni pretjerivati"

Preporuka je da oni koji imaju osjetljiv stomak i koji nisu izgradili toleranciju postepeno uvode ljute namirnice u ishranu kako ne bi došlo do preopterećenja organizma.


Tagovi

Ljute papričice Zoran Preradović Karolina riper Habanero Halapenjo papričica


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.