Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj špinata
  • 01.02.2021. 14:50

Jedan od učinkovitijih načina berbe špinata je sa vanjskog dijela rozete

Špinat je omiljeno zimsko povrće, a njegovo uzgajanje je lako. Ovo povrće bogato je vitaminima i mineralima. Beru se mlade, cijele biljke ili pojedinačni listovi sa vanjskog ruba rozete.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 136
  • 130
  • 0

Jedna od omiljenih vrsta povrća koja se uzgaja u hladnijem dijelu godine je špinat. Ova jednogodišnja povrtna vrsta potiče iz Azije. Veoma često se proizvodi jer je bogat aminokiselinama, vitaminima, mineralima i brojnim korisnim materijama. Odličan je izvor vitamina C, kao i B kompleksa, a takođe je i izuzetno ljekovit.

Sa njegovim konzumiranjem treba biti oprezan zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Iz tog razloga nije preporučljivo da ga često i obilno korste bolesnici sa reumatskim tegobama i oni koji imaju bubrežne kamence.

Ne ide stajnjak prije sjetve

Veoma lako se gaji, ali potrebno je obratiti pažnju na neke njegove zahtjeve. Ne podnosi teška, glinovita i zabarena zemljišta. Prije sjetve u tlo ne treba dodavati stajnjak, a tokom vegetacije izbjegavati pretjeranu prihranu azotom zbog nakupljanja nitrata, koji su štetni za zdravlje ljudi.

Za sjetvu treba odabrati površine na kojima nisu uzgajane srodne vrste, kao što su blitva i cikla. Proizvodnja na parcelama gdje se uzgajao špinat ili srodnici treba izbjegavati zbog nagomilavanja štetnih organizama, prouzrokovača oboljenja i jednostranog iznošenja hraniva.

Prednosti jesenje sjetve špinata

Vrijeme od sjetve do berbe zavisi od termina sijanja. Kada se posije u jesen taj period je duži i iznosi oko 100 dana. Kraće razdoblje do berbe ima špinat posijan rano u proljeće. Zahvaljujući povoljnijem toplotnom režimu, gajenje traje do dva mjeseca. Uobičajeno je da ono bude oko 45 dana.

Sije se direktno u tlo, na međuredni razmak od 15 do 20cm. Bolje ga je posijati nešto gušće i kada nikne, biljčice prorijediti na razmak u redu 5cm. Izniklo povrće će imati dovoljno prostora da se razvije i formira dobru lisnu rozetu.

Lišće brzo propada - šta uraditi ?

Lišće mu gubi nježnost i sočnost kada ostari i kako vrijeme postaje toplije. Na višim temperaturama brzo počinje formirati cvjetonosnu stabljiku i da cvjeta. Mogu postojati dva termina berbe - branje mladog špinata, kao i zrelog lišća.

Kod mladog usjeva oni imaju nježniju strukturu i blaži okus. Mogu se brati cijele biljke ili se prvi listovi beru kada ih špinat razvije četiri do pet.

Najčešće berba započinje kada ima deset dobro razvijenih listova. Beru se pojedinačni, koji se nalaze na vanjskom dijelu rozete. Na ovaj način će se sačuvati njeno središte i osigurati rast nove lisne mase. Berba se može obavljati dok se ne počne formirati cvjetna stabljika. Tada je cijela biljka pogodna za branje. Sve zavisi od naših potreba i kakva jela želimo pripremiti.

Koji špinat uzgajate? Obični, novozelandski ili malabarski špinat

Ubrani listovi špinata veoma brzo propadaju. Poslije berbe oni se dobro operu kako bi se uklonila sva zemlja, kao i oni oštećeni. Svježe, koje nećemo odmah potrošiti, možemo čuvati u frižideru oko deset dana. Najbolje je da ih zamotamo u papirnati ubrus i ostavimo u najlon vrećicu. Izbjegavati gnječenje jer je lišće osjetljivo i lako nastanu mehanička ozlijeđenja koja ubrzavaju propadanje.

Ukoliko želimo zamrznuti špinat, najbolje ga je prije zamrzavanja blanširati.


Tagovi

Uzgoj špinata Berba špinata Sjetva špinata Lisna rozeta Blanširanje listova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.