Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 12.04.2017. 16:00

Javite se i podignite zasade paprike!

U okviru projekta "Lokalni integrisani razvoj" (LIR), raspisan je javni poziv za fizička lica sa područja opština Gradiška i Novi Grad, za podršku u aktivnostima podizanja zasada i proizvodnje paprike.

Foto: UNDP BiH
  • 1.559
  • 103
  • 0

U okviru projekta "Lokalni integrisani razvoj" (LIR), raspisan je javni poziv za fizička lica sa područja opština Gradiška i Novi Grad, za podršku u aktivnostima podizanja zasada i proizvodnje paprike.

Projekat LIR je trogodišnja inicijativa (2016-2018.), koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i dva entitetska saveza opština i gradova.

Podizanje životnog standarda

Projekat se implementira u 21 partnerskoj jedinici lokalne samouprave u BiH: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Maglaj, Modriča, Mostar, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Projekat LIR ima za cilj podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. U okviru komponente za ekonomski oporavak, LIR projekat će direktno podržati privatni sektor te potencijalne investitore kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u lokalnim zajednicama, osigurao ekonomski rast kroz produktivnije lance vrijednosti, te stvorila nova radna mjesta i prihodi. Također, projektom se predviđa pomoć i za dugoročno nezaposlene i socijalno isključene kategorije stanovništva, a posebno povratnike, interno raseljene i dugotrajno nezaposlene osobe.

Prvenstveni cilj ovog javnog poziva je pružanje prilike zainteresovanim fizičkim licima iz ruralnih domaćinstava sa područja opština Gradiške i Novog Grada da podnesu prijavu za dodjelu podrške za podizanje zasada i proizvodnju paprike na otvorenom prostoru na pojedinačnim površinama od 2-4 dunuma. Pored paketa podrške od strane UNDP-a, odabranim korisnicima će biti dodijeljen sadni materijal paprike koji će korisnici otplatiti kroz otkup paprike u 2017. godini. Takođe, korisnici će dobiti i kontinuiranu tehničku i savjetodavnu podršku za komercijalni uzgoj paprike od strane preduzeća za prodaju i organizaciju proizvodnje.

Prijave do 28. aprila

Fizička lica koja ispunjavaju uslove se pozivaju da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju koja je navedena u nastavku, najkasnije do 28. aprila 2017. god. do 17:00 sati. Aplikacije se, navode iz Europske delegacije u BiH, mogu dostaviti putem pošte u ured UNDP BiH u Banja Luci, na adresu: UNDP BiH Trg Republike Srpske 1/C1, 78000 Banja Luka.

Sve prijave koje se dostavljaju putem pošte moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na: Projekat "Lokalni integrisani razvoj" - javni poziv za podizanje zasada i proizvodnju paprike

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tokom perioda podnošenja prijava, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa +387 33 552 330 ili e-mail registry.ba@undp.org.

Zainteresovani mogu naći više informacija u Smjernicama za podnošenje prijave i prijavnom obrascu, koje pronađite u dokumentu ispod teksta.

Foto: UNDP BiH


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Dokumenti


Izvori

europa.ba


Tagovi

Evropska unija Paprika Podizanje zasada Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.