Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 29.10.2017. 11:00

Jasna Gojčić: Primjer uspješne bosanske žene

Jasna Gojčić žena je iz mjesta Zates, kod Kalesije. Već punih 12 godina bavi se plasteničkom proizvodnjom presadnica, a pored toga bavi se proizvodnjom i preradom voća i povrća za zimnicu.

Foto: Arhiv Jasne Gojčić
  • 2.446
  • 457
  • 0

Jasna Gojčić, žena je koja je dokazala i pokazala da se može živjeti od svog rada. Prije nekoliko godina pokrenula je plasteničku proizvodnju organskog povrća, koje osvaja sve nagrade u kvaliteti.

Naselje Zates-Donji Rainci, u sklopu Općine Kalesija mjesto je gdje je nastala ova predivna priča koja govori da ništa nije nemoguće, ako se želi svim srcem. Upravo na ovom mjestu smješteno je porodično imanje i poljoprivredno gazdinstvo Gojčić, gdje se mogu po prilično povoljnim i pristupačnim cijenama kupiti najkvalitetniji rasad i presadnice za plasteničku proizvodnju. Svi dostupni rasadi proizvedeni su najvišim standardima, koji garantiraju visoke prinose plodova paradajza, krastavaca, paprike, patlidžana i ostalih povrtlarskih kultura.

Hobi prerastao u ozbiljan porodični biznis

Inače, naša sagovornica važi za primjer uspješne bosanske žene. Prije 12 godina počela se spontano baviti proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru, nakon čega je nabavila i svoj prvi plastenik, a ubrzo nakon toga krenule su i prve proizvodnje presadnica za plastenik.

Pored ovoga, Jasna je i predsjednica udruženja žena "Snaga Kalesijske žene", gdje skupa sa svojim članicama svakodnevno učestvuju u realizaciji različitih aktivnosti, budući da je općina Kalesija mjesto gdje vlada velika nezaposlenost među ženama, a samim time ova Općina poznata je i kao kraj za poljoprivredni razvoj.

Život posvetila uzgoju voća i povrća

U samom početku, Jasna nam kaže kako je ideja oko pokretanja plasteničke proizvodnje u početku bila samo hobi, koji je vremenom prerastao u ozbiljan posao. Jasna je već godinama aktivna na prisustvovanju različitih edukacija o uzgoju povrća, koje drže najbolji stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, što, kako ona sama kaže, uz praktičan rad rezultira jednim od najboljih rasadnika na području Kalesije, ali i šire.

Presadnice paradajza

"Pa u početku sam se počela baviti ovim poslom više kao hobijem, jer sam od ranije svoj život posvetila uzgoju voća i povrća, a onda sam u tome vidjela i dobru poslovnu mogućnost, budući da u našem kraju vlada velika nezaposlenost, posebno među ženama, i tako je sve počelo. Ubrzo sam kupila i prvi plastenik, a potom je krenulo sve onako kako treba. Pod sticajem okolnosti sam bila u mreži žena u biznisu u projektu tri godine, išla na razne seminare i predavanja, tako da sam tu stekla povjerenje ljudi i našla sebi mušterije", dodaje Jasna.

Jasna je i predsjednica udruženja žena "Snaga Kalesijske žene".

Kako sama Jasna kaže, sve je počelo spontano, a danas uz pomoć svojih najbližih - članova svoje porodice, Jasna ima dobro razvijen porodični posao, a svoje stečeno znanje prenosi na svoju djecu.

"Sve što sam naučila u proteklih desetak godina i naravno sve ono što i sada učim, vrlo rado prenosim na svoju djecu, jer se nadam da će jednog dana oni biti ti koji će preuzeti moj posao“, priča nam Jasna.

Nekoliko desetina narudžbi na dan

Ona dalje kaže da trenutno na svojim površinama imaju oko pola dunuma pod plastenicima. Prodaja rasada je ove godine bila jako dobra, znalo je pristizati po nekoliko desetina narudžbi na dan, a presadnice za plasteničku proizvodnju Jasna i njena porodica proizvode iz najboljih europskih hibridnih sjemena.

Veliku podršku u cijeloj ovoj priči Jasni je davao njen suprug Advan, koji se isprva bavio građevinsrstvom, međutim, nekoliko godina unazad, okrenuo se poljoprivredi u cijelosti.

"Presretni smo kao porodica što smo u mogućnosti da sa ovo naše zemlje i vlastitim radom školujemo sve četvero naše djece i izvedemo ih na pravi put. Nadamo se samo zdravlju, a onda ćemo broj proizvedenih sadnica iz godina u godinu povećavati", nastavio je Advan Gojičić, Jasnin suprug.

Presadnice za plasteničku proizvodnju Jasna i njena porodica proizvode iz najboljih europskih hibridnih sjemena.

Jasna posjeduje nekoliko certifikata i zahvalnica sa stručnih predavanja i edukacija na kojima je prisustvovala, a pored toga, njeni rasadi važe za jedne od najboljih u Kalesijskoj općini i šire. Tome svjedoče i zadovoljni kupci koji su iz dana u dan u sve većem broju.

Proizvodi i prerađuje povrće za zimnicu

Pored proizvodnje presadnica, Jasna se aktivno bavi i proizvodnjom i preradom povrća za zimnicu. Kako sama kaže, u svojoj ponudi ima preko 30 različitih paleta proizvoda koje je sama proizvela. Iz palete proizvoda izdvaja: razne vrste sokova od maline, zove, cvekle u kombinaciji sa drugim voćem i povrćem, potom sok od kruške, jagode, kupine, može se i naći i aronija u kombinaciji jer, dodaje ona, aronije nema u većoj količini. Pored toga, ima i razne vrste salata, kiselih korinišona, punjenih paprika sa kupusom, kiselih paprika, fileta punjenih sa lukom i slično.

I slatka i slana zimnica

Pitali smo Jasnu da li ima dovoljno kupuca za svoje proizvode, na što nam ona kaže:

"Kupaca hvala Bogu ima, sve što proizvedem i preradim, ja prodam.

Ove godine su bile prvo velike suše, a potom područje Kalesije zahvatile su i velike poplave. Oko 90% zasada je bilo uništeno. Jasna na to dodaje da jeste bilo tako, nažalost i da je u tom periodu imala samo dva izbora: nastaviti dalje ili odustati. Odabrala je prvi izbor. Već idućeg dana otišli su na svoje imanje i ponovno zasadili uništeno. Dodaje ona, ne kaje se zbog toga, jer je ova godina bila izuzetno uspješna.

Moguća dostava i na kućnu adresu

Ukoliko naručujete veće narudžbe, PPG Gojčić će vam ih dostaviti na kućnu adresu. A pored uzgoja presadnica iliti rasadnica, zemljište Gojčić ne miruje cijele godine, već stalno se na njemu zasijaju nove kulture, vrše se berbe, prodaju zdravi i svježi proizvodi, ali i proizvode izuzetni džemovi, pekmezi, sokovi, sosovi po tradicionalnim recepturama.

Jasna za sami kraj razgovora dodaje:

"Planiram nastaviti ovo što radim, želim proširiti svoju proizvodnju, jer me to čini sretnom, a Boga molim da mi samo podari zdravlje, jer kada je čovjek zdrav, može sve.

Ukoliko i vi želite poručiti neku kvalitetnu rasadnicu iz PPG Gojčić ili možda kupiti neki dobar pekmez, sok ili se jednostavno informirati, pozovite 062 319 039 ili 035 637 470.

Foto: Arhiv Jasne Gojčić


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Plastenička proizvodnja Džem Zimnica PPG Gojčić Kalesija Porodični biznis Sokovi Paprike Aronija Rasadnice


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P