Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje krompira
  • 07.07.2021. 09:40

Izvađene krtole čuvajte na sjenovitom mjestu, sa dobrom ventilacijom

Kada su vrijednosti iznad 28°C krtole prestaju sa rastom, a vreli talas zaustavio je njihov razvoj u ovoj sezoni. Takođe mnogo je i onih malih koje nemaju šansu da narastu. 

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 2.945
  • 681
  • 0

Krompir je omiljeno povrće koje se uzgaja u cijelom svijetu. Postoje brojne sorte ove povrtne vrste koje prema dužini vegetacije dijelimo na: rane, srednje rane, srednje kasne i kasne. U zavisnosti od sorte, vremena sadnje, primjenjene agotehnike i vremenskih prilika, odeđuje se i momenat berbe.

Visoke temperature umanjile prinose 

Ranim sortama potrebno je 60 do 100 dana od sjetve pa do vađenja krtola dok je kasnim potrebno i oko 160 dana.

Period vegetacije je pod velikim uticajem vremenskih prilika. Vrijednosti minimalne i maksimalne temperature najviše djeluju na dužinu vegetacijskog perioda. Tekuća godina veoma je poblematična, a izuzetno toplo vrijeme ubrzalo je dozrijevanje krompira.

Kada je napolju iznad 28°C, prestaje sa rastom, a vreli talas zaustavio je njegov razvoj u ovoj sezoni. Takođe, dosta je i onog sitnijeg koji nema šansu da naraste. Visoke temperature će u 2021. godini umanjiti urod navedenog povrća, posebno na lošijim tipovima zemljišta.

Ako se pokožica ne skida, vrijeme je za vađenje

Krtole možemo vaditi iz zemlje kao mlade i zrele. One prve mogu se vaditi kada biljke procvjetaju. U zavisnosti od sorte i uslova proizvodnje, to je šest do osam sedmica od nicanja krompira. Mlade krtole najbolje je upotrijebiti ubrzo poslije iskopavanja. Njihov površinski sloj nije potpuno formiran i lako se skida. One veoma brzo gube vlagu i tako im se smanjuje upotrebna vrijednost. Tada su i podložnije pojavi oboljenja. Mladi krompir možemo čuvati na hladnom mjestu do sedam dana.

Onaj koji će se skladištiti tokom zime, trebalo bi da bude zreo. Prvi znak zrelosti krtola je žućenje i odumiranje zelene nadzemne mase, a površinski sloj je tvrd. Ukoliko ga zalijevate, obustavite to kada vršni dijelovi biljke počnu da se suše. Košenjem nadzemne mase potaknuće se dozrijevanje, formiranje površinskog sloja, kao i zacjeljivanje rana. Iskopavanje se obavlja dvije sedmice poslije košenja ili sušenja zelene mase.

Kako bi utvrdili da li su spremne za vađenje, najlakše je da obavite test trljanjem. Palcem ruke protrljajte po krtoli. Kada površinski sloj ne može da se skine na taj način, krompir je zreo i spreman da se vadi iz zemlje.

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Isto tako ne treba ni da ostaje dugo u tlu jer gubi na kvalitetu. Izvađenje krtole što prije skloniti od djelovanja Sunca. Kada su izložene svjetlosti postaju zelene i gorke zbog stvaranja solanina.

Prije skladištenja, krompir je potrebno osušiti. To će se najbolje uraditi kada se rasporedi u tankom sloju na sjenovitom mjestu sa dobrom ventilacijom. Prije čuvanja uklonite sve oštećene i one na kojima uočite gubitke od štetočina i simptome oboljenja. Ovakav krompir najbolje je odmah potrošiti. Povrće skladištite na suvom i hladnom mjestu. Optimalna temperatura na kojoj bi trebalo da se čuva je 5°C.

Ne skladištite ga zajedno sa voćnim vrstama. Jabuke ispuštaju gas etilen koji će stimulisati prijevremeno fomiranje klica na krtolama, a što dovodi do njihovog propadanja.


Tagovi

Vađenje krompira Mladi krompir Krtole krompira Vreli talas Skladištenje krompira Test trljanjem Solanin Zreli krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.