Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotsko oprašivanje
  • 03.11.2021. 18:00

Izumljen robot oprašivač - kako radi StickBug?

Sastoji se od šest robotskih ruku i mapira biljke kako bi njegov sustav prepoznao gdje se nalaze cvjetovi koje treba oprašiti, opisuju sa Sveučilišta West Virginia.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 95
  • 37
  • 1

Globalnoj proizvodnji hrane prijeti nedostatak pčela i ostalih oprašivača. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta West Virginia (WVU) osmislili plan B. Riječ je o StickBug-u, robotskom oprašivaču koji se upotrebljava u zatvorenim prostorima poput staklenika i plastenika, priopćili su.

Sastoji se od šest robotskih ruku i mapira biljke kako bi njegov sustav prepoznao gdje se nalaze cvjetovi koje treba oprašiti. "Napravit će plan što treba učiniti. Zatim će se približiti svakoj biljci, početi zamahivati svojim rukama i tako početi oprašivati", pojašnjava njegov rad Yu Gu, profesor s Odjela za strojarstvo tog sveučilišta koji je koordinator cijelog projekta.

Kazao je da robot ima više ruku zbog poboljšanja djelotvornosti. Kako opisuje, neki bi cvjetovi mogli biti na teže dostupnim mjestima, a stroj će tada morati koristiti dvije ruke - jednu za hvatanje i micanje grana, a drugu za oprašivanje.

Oprašivat će kupine i rajčice

Prema inovatorima, robot dopušta poljoprivrednicima slobodu da se usredotoče na druge zadatke u proizvodnji kao što su sadnja, navodnjavanje i kontrola štetnika. Dugoročni ciljevi su poboljšanje sigurnosti hrane zbog smanjenje brojnosti insekata te prikupljanje podataka o biljkama.

StickBug je na kotačima (Foto: WVU Robotics)

Procjena učinkovitosti StickBug-a bit će provedena u stakleniku WVU Evandsdale i to na kupinama i rajčicama. Njih su istraživači odabrali jer su popularne u SAD-u i imaju dobru ekonomsku vrijednost.

Za rajčicu su se, kako kaže Gu, prvenstveno odlučili jer se uzgaja tijekom cijele godine i stalno cvate što im daje veće mogućnosti za provođenje istraživanja. Također, ove kulture se ondje uzgajaju u visokim tunelima i staklenicima, gdje istraživači vide potencijalno korištenje ovakvog robotskog sustava.

Osim poljoprivrednika, od ovoga će koristi imati i studenti tog sveučilišta. Taj im program pruža uvid u teoretska, ali i praktična rješenja u robotici. Inače, projekt je vrijedan 750.000 dolara, a financira ga američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA).


Tagovi

Robot StickBug Oprašivanje Staklenici Robotizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞