• Kedma
  • 09.01.2018. 14:00

Izraelci proizveli najmanji paradajz na svijetu

Paradajz "suza" je veličine borovnice, a može biti žute ili crvene boje. I ukus mu je nešto drugačiji.

  • 140
  • 10
  • 0

Izraelska kompanija Kedma proizvela je najmanji cherry paradajz u svojoj zemlji, a vjeruje se - i u svijetu. Paradajz "suza" je veličine borovnice, a može biti žute ili crvene boje. I ukus mu je nešto drugačiji.

"Slađi je za 30% od paradajza na koji smo navikli. Kao slatkiš je!", kaže uzgajivač Ariel Kidron iz izraelske južne pustinje Arava.

Izraelci poznati po inovacijama

Sjeme potječe iz Nizozemske, ali je ovdje prilagođeno postojećim uslovima. Izraelci su poznati po inovacijama u poljoprivredi, a posebno kada je riječ o voću i povrću. Ovo odgovara i kuharima.

"Na savršen način je uravnotežena slatkoća sa kiselinom. Dobro se ponaša tokom pripreme hrane. Kuhari će sigurno uživati", kaže jedan od najpoznatijih izraelskih šefova kuhinje Shaul Ben Aderet.

Pogledajte priču:

Foto i video: CGTN


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast... Pročitaj više »

Tagovi

Izrael Shaul Ben Aderet Ariel Kidron Kedma Cherry paradajz Rajčica


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi