Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanijski krompir
  • 16.01.2020. 10:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Isplativ posao: Đurovići krenuli sa jednim dulumom, danas uzgajaju 150 tona krompira

Iako nikome u porodici poljoprivreda nije primarno zanimanje, Ratko Đurović kaže kako je uzgoj krompira isplativ posao. Ističe kako su iskoristili prednost podneblja Romanije, jer je nadmorska visina idealna za proizvodnju krompira.

Foto: Pixabay/Jai79
  • 1.256
  • 250
  • 0

Područje Romanije idealno je za gotovo sve vrste poljoprivrede - stočarstvo, pčelarstvo, ali i uzgoj krompira. Najbolje tome svjedoči porodica Đurović koja je sa većim uzgojem počela prije pet godina. Krompir su prvo sadili tek za svoje potrebe, a onda se malo po malo proširivali. Danas ga uzgajaju na 5 hektara zemljišta. 

Očekuju prinos od 150 tona

"Od jednog duluma došli smo do velike površine, tako da sljedeće godine očekujemo prinos od 150 tona, za šta je potrebno oko 15 tona sadnog materijala. Najzastupljenija sorta na Sarajevsko-romanijskom području je Adria, koja je zbog izuzetnog kvaliteta našla široku primjenu u brojnim domaćinstvima. Naše proizvode plasiramo na domaće tržište, a najveći dio ide za Federaciju BiH" kazao je Ratko Đurović.

On kaže kako poljoprivreda nikome u porodici nije primarno zanimanje, ali da je uzgoj krompira isplativ posao. Oni su samo, ističe, iskoristili prednosti podneblja jer je nadmorska visina idealna za proizvodnju te kulture. 

Ne podnosi zahtjeve za podsticaje 

"U maloj mjeri se srećemo sa štetočinama koje napadaju ovu povrtlarsku kulturu. Uglavnom je riječ o zlatici, koja se nekada ne mora ni tretirati, otkriva Đurović dodajući da je na tim prostorima najbolje vrijeme za sadnju kraj aprila i početak maja. Period sazrijevanja za spomenutu sortu je 120 dana. 

Dobra zarada ih nije primoravala da traže podsticaje. Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo ostvaruju pravo na regresirano gorivo. Ukoliko bude mogućnosti, postoje šanse da Đurovići prošire posao, stoji na stranici Opštine Sokolac. 


Tagovi

Romanijski krompir Uzgoj krompira Sorta Adria Ratko Đurović Opština Sokolac Isplativ posao


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.