Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija
  • 13.03.2023. 10:30

Inspekcija zabranila uvoz tikvica iz Albanije

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio rješenje kojim je naloženo uništavanje sporne pošiljke pod nadzorom nadležnog inspektora.

Foto: Depositphotos/BreakingTheWalls
  • 100
  • 9
  • 0

Zbog povećanog sadržaja pesticida, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla, zabranila uvoz tikvica porijeklom iz Albanije, u količini od 913 kilograma. 

Prilikom pregleda pošiljke uvoznika iz Distrikta Brčko, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

"Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida 'Metalaxyl' i 'Metalaxyl-M', iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla", stoji u saopćenju.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio rješenje kojim je naloženo uništavanje sporne pošiljke pod nadzorom nadležnog inspektora.


Tagovi

Tikvice Uvoz Zabrana uvoza Albanija Pesticidi Fitosanitarna inspekcija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.