Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena bijelog luka
  • 11.10.2018. 09:30

Ilegalni, kineski bijeli luk kriv za smiješno niske cijene tog povrća u Španjolskoj?

Istraživanje koje je provedeno među nekim proizvođačima u španjolskoj pokrajini poznatoj po bijelom luku pokazuje da će površina pod tim povrćem 2019. godine biti smanjena za čak 15% u odnosu na ovu godinu kada je broj hektara već 10% niži nego u 2011. godini.

Foto: Pxhere
  • 636
  • 35
  • 0

Španjolski proizvođači bijelog luka pogođeni su smiješno niskim cijenama tog povrća. U španjolskoj provinciji Cordoba ova je povrćarska kultura glavni proizvod koji ne prolazi najbolje dane budući da su cijene pale na između 0,4 i 0,7 eura po kilogramu, ovisno o kvaliteti proizvoda. 

Naime, prije godinu dana u istom razdoblju cijena kilograma bijelog luka iznosila je 0,9 eura za kilogram što znači da su cijene pale za 22 do 55 posto. Godinu prije, 2016., prosječna cijena iznosila je čak 1,3 eura, piše ABC Cordoba

Ne vrijede preventivne mjere koje provodi EU?

Razlog ovakvoj situaciji španjolski proizvođači vide u kineskoj proizvodnji koja čini 83 posto svjetske proizvodnje bijelog luka. Miguel del Pino, predsjednik provincijske i nacionalne organizacije poljoprivrednih proizvođača Asaja kaže kako Evropska unija već nekoliko godina provodi niz preventivnih mjera kako bi spriječila ulazak bijelog luka izvan granica EU. Postavljena je maksimalna kvota, koja u slučaju kineskog bijelog luka iznosi 55 miliona kilograma godišnje. U međuvremenu je postavljena i kvota za Argentinu koja iznosi 19 miliona kilograma. Čim se te brojke prekorače, izvoz podrazumijeva plaćanje tarife od 1,2 eura po kilogramu. 

Miguel del Pino kaže kako ove mjere služe za sprječavanje ilegalnog uvoza bijelog luka preko Portugala i Velike Britanije. "Međutim, vidimo da se odjednom povećala proizvodnja bijelog luka u Istočnoj Evropi i to u zemljama koje nikada nisu imale tradiciju proizvodnje u ovom sektoru što nam se čini sumnjivim", kaže del Pino. 

Sve manje proizvođača bijelog luka

Istraživanje koje je provedeno među nekim proizvođačima u španjolskoj pokrajini poznatoj po bijelom luku pokazuje da će površina pod tim povrćem 2019. godine biti smanjena za čak 15% u odnosu na ovu godinu kada je broj hektara već 10% niži nego u 2011. godini. 

Razlog tome je niža profitabilnost usjeva zbog pada cijena uz činjenicu da je proizvodnja bijelog luka zahtijeva puno ulaganja pa tako, prema njihovim podacima, troškovi jednog hektara pod bijelim lukom iznose 10.000 eura

Del Pino je naglasio kako su uzgajivači bijelog luka uvijek u potrazi za najboljim zemljištem jer tu kulturu nužno redovito saditi na novim tlima zbog mnogih fitosanitarnih problema što dodatno utječe na ostale troškove. 

Ove je godine u toj provinciji proizvedeno više 22 hiljade tona što je 6% manje nego prošle godine iako Cordoba i dalje ostaje na čelu proizvodnje bijelog luka i što se tiče proizvedenom količinom i površinama koje su pod tom kulturom. Također, ova je sezona započela dva tjedna kasnije nego inače zbog kiša zabilježenih u martu i aprilu. Glavna tržišta na kojima završava bijeli luk iz Cordobe su van granica Španjolske, odnosno 90% bijelog luka se izveze na međunarodna tržišta.  
 


Tagovi

Bijeli luk Cijena Kineski bijeli luk Uzgoj Cordoba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]