Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi luk
  • 18.11.2023. 09:00

Idealna kombinacija: Hranjiva kocka i mladi luk

Uvijek je idealno vrijeme za sadnju mladog luka koji se konzumira tokom cijele godine! Uzgoj u hranjivim kockama omogućava veliku iskorištenost prostora i lakoću sadnje. Perfektna je biljka i način proizvodnje za organski uzgoj.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 391
  • 50
  • 0

Mladi luk je biljka koja se može uzgajati tokom cijele godine u zatvorenom prostoru i konzumirati također svih 12 mjeseci. Osim sto je ukusan, on je i nutritivno bogat, sadrži vitamine, minerale i antioksidanse koji su dobri za zdravlje. Idealna temperatura za rast i razvoj mladog luka je od 10-20 oC, a podnosi i niske tempreture čak i do 0oC!

Za proizvodnju se mogu koristiti i hranjive kocke, a ovaj supstrat kojeg čini sabijena zemlja i hranljive materije, sadrži šest do osam sjemenki luka koji će najviše za dva mjeseca doći na berbu. 

Priprema zemlje i sadnja

Za sadnja mladog luka iz hranjive kocke prvo se mora pripremiti zemlja. Potrebno je uzorati i isfrezati što je sitnije moguće, a potom se doda đubrivo NPK 7:14:21 u količini 100 kg/dulum. 

Sklop sadnje je 35-40 hiljada na 1.000 m2

Nakon toga idealno bi bilo postaviti trake za navodnjavanje između svaka dva reda gdje će se nalaziti hranjive kocke sa mladim lukom. Kocke se sade na razmak 10x15 cm jednostavim pravljenjem male rupe dovoljne za kocku i stiskanjem iste u zemlju. 

Sklop sadnje je 35-40 hiljada na 1.000 m2. Nakon sadnje obavezno je prvo navodnjavanje samo vodom!

O hranjivoj kocki

Hranjiva kocka sadrzi šest do osam sjemenki mladog luka koji ce za 45-60 dana doći na berbu. Prednost sadnje iz hranjive kocke u odnosu na ostale načine lukovica i izboraka je u tome što na jednom mjestu imamo odmah spreman jedan svežanj mladog luka od oko 100 grama koji je spreman za prodaju i nema nepotrebnog odstranjivanja glavice i ovojnice luka.

Možemo tempirati sadnju i turnuse sa proizvođačem hranjive kocke

Još jedna velika prednost same kocke je što možemo tempirati sadnju i turnuse sa proizvođačem hranjive kocke, gdje ćemo mi sačekati da sjeme nikne oko 10 cm pa tek onda presaditi u zemlju, a drugu posaditi odmah nakon sijanja. 

Održavanja mladog luka je jednostavno i ogleda se samo u plijevidbi korova koja se mora ručno obaviti i to samo prvi put dok luk ne krene da se razvija punim intenzitetom jer poslije neće biti trave. 

 

Šta se može sijati i saditi pred zimu?

Sadnja se može obaviti i na malč foliju, ali će sklop biljaka biti duplo manji zbog folije koja je fabrički izbušena na određeni razmak! 

Navodnjvanja mladog luka zavisno od vremenskog perioda treba da se obavlja najmanje svako sedam dana, a ako je u pitanju malč folija onda može i svako 10.  

Ovako uzgojen mladi luk neće se "povaljati" po zemlji

Prihranjivanje je najbolje vršitit vodotopivim đubrivima zavisno od faze u kojoj je luk, u prvih 15 dana sa đubrivama omjer NPK 1:3:1, a u srednjoj fazi 1:1:1. 

Berba se obavlja na zahtjev tržišta kada luk, to jest jedna hranjiva kocka dosegne oko 100 grama, odnosno svaki pojedinačni luk ima oko 15 grama. Uglavnom se prodaju u svežnjevima ili snopovima od 100 gr., a može i na kilogram. Ne treba žuriti sa berbom jer se može čuvati tokom cijele godine. Ovako uzgojen mladi luk neće se "povaljati" po zemlji.


Fotoprilog


Tagovi

Mladi luk Hranjive kocke Uzgoj mladog luka Luk u plasteniku Prihrana mladog luka Navodnjavanje mladog luka


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.