Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u jesen
  • 17.11.2022. 07:30

Šta se može sijati i saditi pred zimu?

Možemo sijati razno povrće i cvijeće - dio direktno napolju, a dio u zagrijan prostor

Foto: Depositphotos/lzf
  • 168
  • 10
  • 0

Decembarska sjetva znači produženje sezone, ali osigurava i ranu proljetnu proizvodnju. Možemo sijati razno povrće i cvijeće. Dio vrsta se može posijati direktno napolju, dok će drugima biti potrebno obezbijediti zagrijan prostor.

Kratko dnevno osvjetljenje, niske temperature i mogućnost zagrijavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod sjetve na otvorenom potrebno se prilagoditi vremenskim uslovima i području. Njome možemo dobiti ranu proljetnu berbu povrća, dok će cvijeće procvjetati nekoliko sedmica ranije od onog posijanog tokom proljeća.

Povrće za hladne dane

Od povrtlarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U toj grupi su: bob, crveni luk, bijeli luk, zelena salata, špinat, blitva, grašak, rotkvice, cikla.

Bijeli luk se sadi u plasteniku (Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova)

Bob posijan u ovom mjesecu daje berbu već u maju. Njegov razvoj će biti pod direktnim uticajem vremenskih uslova kada ga sijemo na otvorenom. Ovaj termin je pogodan za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga. Kako bi ga dodatno zaštitili, potrebno je usjev prekriti agroplatnom ili prirodnim materijalom. U hladnijim godinama može se proizvesti rasad koji kasnije sadimo na stalno mjesto.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Crveni i bijeli luk se na kontinentu i planinskim područjima u ovom terminu sade u zatvorenim objektima i to će obezbjediti rani mladi luk. Intenzitet rasta odrediće poštovanje plodoreda, temperatura, kvalitet zemljišta i intenzitet svjetlosti.

Lisnato povrće je veoma zahvalno za sjetvu tokom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Trebate znati da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim okusom, dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače okuse za vas su rikola i gorušica. Blitva je veoma otporna i vani može izdržati dok temperatura ne padne ispod -4ºC. Kako bi preživjela potrebno ju je zaštititi. Špinat je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtijevati dodatno osvjetljenje.

Rikola i feld salata dobro uspijevaju zimi (Foto: M.C.Celić)

Sjetva cvijeća

Mnoge cvjetne vrste se odlikuju sporim klijanjem, nicanjem i sporim početnim rastom. Uobičajenom sjetvom u proljeće biljke svoju punu ljepotu dostignu u avgustu i krajem ljeta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju sjetvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtijevaju stratifikaciju.

Sjeme petunije niče teško i neravnomjerno. Iznikla matična biljka može da se iskoristi za dobivanje reznica za nove. Za sjetvu eustome najbolje je odabrati kraj novembra i početak decembra, jer cvjeta pola godine poslije sjetve. Dug period do cvjetanja karakterističan je i za gerber.


Tagovi

Sjetva povrća Sjetva cvijeća Sjetva u decembru Sjetva u plastenicima Vrt u decembru Radovi u decembru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.