Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 22.03.2021. 10:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Iako početnici u proizvodnji, rasprodali sve količine povrća i planiraju novu sezonu

Poslušali su savjete stručnjaka, ali i onih koji se duže bave ovim poslom. Tu je i internet gdje se uvijek može naći ono što vas interesuje. Na kraju su zadovoljni postignutim rezultatima.

Foto: Arhiva Dubravke Vujinović
  • 300
  • 235
  • 0

Prve poljoprivredne kulture, zasađene u plasteniku porodice Vujinović iz Trebinja, našle su svoje kupce. Kako u poslu učestvuje cijela porodica u svemu vide i priliku da kvalitetno provedu vrijeme zajedno.

U posao plasteničke proizvodnje povrća ušli su tek nedavno. Nakon što su prodali zelenu salatu, blitvu i mladi luk, kreće priča sa drugim usjevima, a to su mladi krompir, ali i rasad paprike i paradajza.  

"Mi smo plastenik dobili prošle jeseni, nekad u septembru, preko Centra za socijalni rad, tačnije ja kao majka djeteta sa posebnim potrebama", započinje svoju priču Dubravka. Kako kaže, negdje su prepoznali da im je pored muževljeve plate neophodno da imaju dodatni izvor prihoda i dobili su jedan od 75 kvadrata koji su uz pomoć prijatelja postavili u Zasad polje. Imaju i riješeno pitanje navodnjavanja i sve što je potrebno.

Sve količine prodate putem društvenih mreža

Odlučili su se za organski uzgoj, a njihovi sugrađani su, kažu, prepoznali kvalitet proizvoda.

"Mogu vam reći, s obzirom, da smo početnici što se tiče proizvodnje u zaštićenom prostoru, sve je lijepo rodilo. Količine koje smo planirali prodate su, uglavnom putem društvenih mreža jer ja sam zauzeta da bih išla na pijacu", priča naša sagovornica. Ljudi su prepoznali da je sve rađeno srcem, onako, što bi narod rekao, kao za sebe.

Rasad spreman za korištenje

Dodaje da ne koriste ništa što može da pospiješi veći rod. Sada kreće nova sezona. Ide mladi krompir, rasadi paprike i paradajza pa se nadaju da će i to da bude uspješno. Otprilike računaju kada dođe vrijeme vađenja tog krompira, slijedeća je na redu crvena paprika.

I ranije su, kaže, imali baštu u kojoj su uzgajali povrće za sopstvene potrebe pa ne može da se kaže da nemaju nikakavog iskustva. Svoje znanje ipak nadograđuju novim i korisnim informacijama.

"Zaista smo morali da se konsultujemo sa nekim. Kad smo dobili plastenik postojala je i jednodnevna obuka. Treba znati šta kada saditi da bi moglo da uspije. Primili smo instrukcije da u vrijeme kad smo dobili objekat ide blitva, spanać, salata, mladi luk".  

Pokrili sve troškove i kupili nova sjemena

Poslušali su savjete stručnjaka, ali i onih koji se duže bave ovim poslom. Tu je i internet gdje se uvijek može naći ono što vas interesuje. Na kraju se ispostvilo da upravo te povrtarske vrste tada i treba sijati. Ono što su im svi rekli jeste da plastenik ne smije da stoji prazan. Kad se završi sa jednom, ide se sa drugom poljoprivrednom biljkom.

Najvažnije je, kaže naša sagovornica, raditi ovaj posao sa ljubavlju. A Vujinovići upravo tako i rade - svi zajedno.

"Sve to radimo nekako porodično, nas četvoro. Ja se uvijek šalim - suprug kopa, ja sadim, mlađa kćerka zaliva a starija nas sokoli i šefuje. Pravo da vam kažem mi smo oduševljeni i mnogo lijepo provodimo ovdje vrijeme zajedno. Djeca uživaju u ovome", objašnjava nam, ističući da koliko god se fizički umorite, s druge strane to je i psihički odmor. Vidite da ono što ste sami privredili ima nekog smisla i daje rezultate.

Sa plasmanom nisu imali nikakvih problema

Zbog svega navedenog nadaju se da će u narednom periodu, svoj mali porodični biznis proširiti sa još jednim objektom.

"Super smo prošli sa prodajom, nisu to neke velike količine pa ne možemo pričati i o velikim novcima ali iskreno da vam kažem uspjeli smo za startnu poziciju da pokrijemo sve troškove koje smo imali i da ostane neki iznos za kupovinu novih sjemena", navodi ova poljoprivrednica. Smatra da je dobro za početak dok se malo sve to ne razradi.

"Imamo u planu, ako bog da, bar još jedan plastenik. Mislimo da bi dok se malo u sve to još uhodamo i naučimo, taj dodatni donio još jednu platu u kuću, čak i onaj manji ", zaključuje Dubravka.


Fotoprilog


Tagovi

Dubravka Vujinović Plastenička proizvodnja Uzgoj povrća Navodnjavanje Proizvodnja rasada Kvalitet proizvoda Savjet stručnjaka


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.