Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poduzmite mjere
  • 30.06.2022. 10:30

I biljkama je "vrućina", kod navodnjavanja pazite da ne skuhate korijen

Neophodno je uraditi zasjenjivanje prostora, zatim tretiranje biostimulatorima i izbalansirano navodnjavanje

Foto: Depositphotos/Kingan77
  • 4.457
  • 384
  • 0

Prema aktuelnoj vremenskoj prognozi, narednih desetak dana dnevne i noćne temperature će biti iznad prosječnih za ovaj vremenski period. Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske preporučuje poduzimanje nekoliko mjera kako bi se ublažio stres biljaka u zatvorenom prostoru.

S tim u vezi, neophodno je uraditi zasjenjivanje prostora, zatim tretiranje biostimulatorima i izbalansirano navodnjavanje.

Zasjenjivanje prostora

Zasjenjivanje prostora se vrši specijalnim sredstvima za zasjenjivanje, krečom ili jupolom, i mrežama. Najjednostavniji način je krečenjem vanjskog dijela najlona krečom ili jupolom. Kod ovog načina treba biti oprezan o debljini sloja koji nanosimo, a koji je direktno vezan za procent zasjenjivanja. Tako da ne bi trebali nanijeti deblji sloj jer bi procenat zasjene bio daleko veći od dozvoljenog.

Zaštitne mreže na plasteniku (Foto: Nada Parađiković)

Zasjenjivanje specijalnim sredstvima vrši se na isti način kao i krečom, samo što kod ovog načina treba precizno nanijeti sloj. Sredstvo radi na principu propuštanje određenih talasnih dužina svjetlosti i na taj način reguliše temperaturu u zatvorenom prostoru, vlažnost, stres biljaka i sprečava opekotine.

Najbolji način zasjene je s mrežom određenog procenta. Što se tiče uzgoja biljaka u zatvorenom prostoru procenat zasjene trebao bi da se kreće od 30 do 35 posto. Ovaj procenat odgovara većini gajenih kultura. Ujedno je jedan od lakših načina jer se mreža lako postavlja i može se skinuti ako imamo period s manjkom sunčevog svjetla, dok je to kod prethodna dva načina teže uraditi. Isto tako, pravilnom upotrebom i skladištenjem mreže za zasjenjivanje mogu trajati niz godina.

Tretiranje biostimulatorima

Tretiranje biljaka biostimulatorima prvenstveno se odnosi na fertirigaciju i tretiranje preko lista. Sistemom fertirigacije vrši se "prihrana" biostimulatorima humidnim ili aminokiselinama koji pomažu u rastu i razvoju korijenovog sistema. Njima se stimuliše rast korijena, naručito korijenovih dlačica tako da apsorpcijska moć korijena postaje mnogo veća, a samim tim i održavanje biljke u životu je daleko bolje, jer korijen usvaja mnogo više vode i hranljivih materija iz zemljišta.

Stresne situacije u usjevima - kako pomoći biljkama?

Biostimulatorima se može vršiti tretiranje preko lista zbog smanjenja stresa biljaka, a u kombinaciji s fertirigacijom biostimulatorima postiže se maksimalna primjena navedenih sredstava.

Izbalansirano navodnjavanje

Još jedna jako bitna mjera je izbalansirano navodnjavanje posebno u periodu kada su dnevne i noćne temperatura dosta više u odnosu na prosječne. Tako da, norme i intervale navodnjavanje uvijek treba prilagoditi fazi razvoje biljke. Od faze do faze povećavaju se potreba biljke za vodom.

Navodnjavanje nikako ne bi trebalo raditi u popodnevnim satma (Depositphotos/Photozirka)

Navodnjavanje treba obavljati u ranim jutarnjim satima kada je temperatura u zatvorenom prostoru do 20 stepeni Celzijusovih. Trebalo bi ga završiti par sati prije početka rasta temperatura, odnosno prije izlaska sunca, iz razloga da relativna vlažnost vazduha u plasteniku što duže ostane u granicama normale. Navodnjavanje nikako ne bi trebalo raditi u popodnevnim satma, jer je temperatura u plasteniku i temperatura samog zemljišta visoka i mogli bi da "skuhamo" korijen.

Da bi tačnije odredili norme i intervale navodnjavanja potrebno bi koristiti tenziometre koji pokazuju procenat vlažnosti u zemljištu. Najjeftiniji je analogni tenziometar koji pokazuje trenutni procenat vlažnosti zemljišta i na osnovu očitavanja određujmo interval i normu. Koristeći ovaj mjerni instrument postižemo efikasnije navodnjavanje, uštedu vode i preciznije doziranje određene količine vode i datom trenutku.


Tagovi

Biljke Uzgoj u zatvorenom Temperature Vlažnost tla Poljoprivreda Biostimulatori Navodnjavanje Zasjenjivanje prostora


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞