• Farmavit
  • 29.12.2018. 18:00

Hercegovački bijeli luk u godinu dana osvojio zemlje regiona, a širit će se i u EU

To je jedina fabrika u regionu koja je vlastitim znanjem usavršila tehnologiju prerade, za šta joj je pripala nagrada "Kapetan Miša Anastasijević".

Foto: Bigstockphoto/Fuss Sergei
  • 517
  • 27
  • 0

Jedinstveni proizvodi bijelog luka u Ljubinju "Miris Hercegovine" postali su najbrend u Republici Srpskoj, u oblasti agrara. To je jedina fabrika u regionu koja je vlastitim znanjem usavršila tehnologiju prerade, za šta joj je pripala nagrada "Kapetan Miša Anastasijević".

Proizvodnja prerađenog autohtonog bijelog luka, dostigla je nivo od stotinu hiljada jedinica na nivou godine. Rast je kontinuiran, a deset usvojenih proizvoda prepoznali su kupci i institucije koje prate tržište. Prethodilo je pet godina intenzivnog usvajanja tehnologije obrade i konsultacija s institutima, piše rtrs.

Planiraju izaći na tržište Evropske unije

Na području Ljubinja, bijelim lukom u sezoni bude zasađeno više od šest hektara oranica. Zahtijeva mnogo ručnog rada u proizvodnji. I u preradi, dominira manuelni rad. Usvajanje novih proizvoda od bijelog luka, koji je bio neprepoznatljiv, "Farmavit" radi u vlastitoj režiji i vlastitoj laboratoriji. Za jednu godinu, stigli su u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju. Plan je Evropska unija.

Milorad Popara, direktor "Farmavita" iz Ljubinja istaknuo je: "Biće teško, prije svega moramo naći distributere i raditi na promociji, povezivanju i približavanju kupcima".

Poznato je da je hercegovački bijeli luk među pet najkvalitetnijih na kvalitativnoj skali, od dvjesta sorti poznatih u svijetu. Zbog toga će u Ljubinju i narednog proljeća bijelim lukom, za preradu ili prodaju na tezgama, biti zasađeno 60-70 dunuma zemlje.


Tagovi

Bijeli luk Miris Hercegovine Kapetan Miša Anastasijević Farmavit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi