Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrabar i vrijedan
  • 28.06.2018. 09:00

Goran Simić: Mladi poljoprivrednik s 50 plastenika najavljuje širenje proizvodnje

Goran Simić je mladi proizvođač plasteničkog povrća i voća. Unatoč tome što nema potporu države, Goran je odlučio ostati na selu i širiti poljoprivrednu proizvodnju. 

Foto: Plastenička proizvodnja Simić
  • 2.983
  • 250
  • 0

Goran Simić (27) je mladi i vrijedni poljoprivrednik koji u zaseoku Ogorelica u Velikoj Obarskoj kod Bijeljene uzgaja povrće. Zajedno s obitelji radi i ubire plodove iz više od 50 plastenika. Mladi medicinar je tijekom cijelog života osjetio da ga vuče ljubav prema selu.

"U Obarsku sam počeo tek s devet godina ići. Zavolio sam selo, mada su me svi odvraćali i dan danas odvraćaju od njega. Bratu smo napravili kuću na selu i on se prošle godine sa suprugom i dvije kćeri doselio na selo. Ja i dalje živim u gradu u majčinom stanu gdje smo i odrasli, zaposlim se u bolnici, ali želja za selom ne posustaje. Počinjem s bratom usavršavati proizvodnju koju smo počinjali polako", rekao je Goran za Agroklub.ba. 

Velike ideje i planovi

Kaže kako na selu ima planove za širenje. "Ja bih najsrećniji bio da svoje planove ostvarim i ostanem da radim i živim na selu. Punac mi je čovjek koji radi velike projekte, šura inženjer voćarstva. Planovi su i otvaranje poljoprivredne apoteke i zadruge za otkup povrća. Velike ideje i planovi nisu neostvarivi", smatra Goran. 

Goran u svojim plastenicima uzgaja kupus, paprike, dinje i lubenice. Kaže kvaliteta proizvoda je savršena, ali cijena nije. Zbog toga strahuje kako se sav rod neće prodati.

vd
Goran u svojim plastenicima uzgaja kupus, paprike, dinje i lubenice

Kvaliteta povrća savršena

"Kvaliteta lubenice je savršena, takođe i dinje, ali cijena je strašno niska. Kupus koji sada srećemo je imao cijenu međutim u posljednjih par dana je drastično pala, tako da nisam siguran da će se sav rod prodati. Imamo problem s tržištem, prije 20 dana bio je 2 KM kilogram, a sada je 0.20 KM. Prodaja lubenice je počela neki dan i cijena na veliko joj je 0,35 KM", kaže Goran i dodaje: "Ona s odgovornošću tvrdim da se neće sva prodati. Velike su količine na njivama, a kupovna moć je veoma slaba". 

Goran je rekao kako je zajedno sa suprugom liječnicom i dva sina odlučio ostati u BiH te teškom mukom i znojem želi nešto postići. Rekao je kako ga boli nepravda i maćehinski odnos države prema ljudima koji proizvode zdravu hranu. 

Maćehinski odnos vlasti

Kaže kako ima slučajeva nepravde prema njegovoj obitelji kad je u pitanje poticanje samozapošljavanja

"Ljudi koji se bave i žele da rade i proizvode zdravu hranu u velikim količinama imaju maćehinski odnos od vlade i općine. Obezbeđen je novac za izgradnju štale, hladnjače i magacina koja nam je prošle godina u požaru izgorjela. Također ništa ni od koga nismo dobili. Nikoga ne zanima opstanak mladih na selu, otjeraju nas tako da idemo u tuđe države i radimo što ne volimo", rekao je Goran.

Foto galeriju Goranovog gazdinstva pogledajte ispod članka.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Goran Simić Plastenici Bijeljina Povrće Kupus Paprika Lubenice Dinje Cijena


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...